MojWindows

Angličan Adam Mudd, tvorca programu Titanium Stresser, ktorý bol použitý na 1,7 miliónov DDoS útokov na služby Xbox Live, PlayStation network, TeamSpeak, či servery hry Minecraft, skončil na dva roky za mrežami.

Program na vykonávanie DDoS útokov vytvoril ešte vo svojich 16-tich rokoch a prvýkrát ho otestoval počas štúdia na vysokej škole West Herts College. Vtedy mu podľahla celá univerzitná sieť a škola zaplatila 2000 libier za diagnostiku problémov, pričom došlo k nevyčísliteľným stratám po stránke produktivity.

Program Titanium Stresser následne začal predávať kyberkriminálnikom a celkovo si tak mal prilepšiť až o 386 000 libier. Titanium Stresser použilo za obdobie od roku 2013 do roku 2015 až 112 000 používateľov pri útokoch na 666 000 IP adries. Počas tohto obdobia mal program používať na škodlivé účely aj samotný Mudd. Útočiť mal 594-krát na 181 IP adries.

Proti dnes už 20-ročnému mladíkovi bola vznesená séria obvinení ako neoprávnené počínanie s cieľom ohroziť fungovanie počítačov, vytváranie, predaj a dodávanie programu s cieľom zneužiť fungovanie počítačov, či dokonca zatajovanie majetku.

Adam sa k činom priznal, no obhajoval sa tým, že hackovaním hľadal uznanie, ktoré sa mu nedostávalo v iných oblastiach a peniaze boli len vedľajším produktom. Obhajoba žiadala pre Mudda podmienečný trest, no kvôli tomu, že jeho činy viedli k problémom globálneho rozsahu ho sudca odsúdil na dva roky nepodmienečne.

Medzi obeťami programu Titanium Stresser bola aj fantasy hra RuneScape, ktorá čelila až 25 000 útokom. Vydavateľstvo Jagex malo investovať približne 6 miliónov libier na to, aby sa útokom dokázalo brániť.

Zdroj: TheGuardian

30.04.2017

+