MojWindows

Firma ADATA je známa najmä vďaka produkcii pamäťových médií, obzvlášť externých diskov, no tu jej pole pôsobnosti rozhodne nekončí. V ponuke môžete nájsť aj širokú škálu príslušenstva, a to nie len pre počítače, ale aj pre smartfóny. Práve do tejto kategórie spadajú aj externé batérie, takzvané power banky.

K nám sa na vyskúšanie dostal model s označením D8000L, ktorý sa od konkurencie odlišuje tým, že okrem základnej funkcie, teda dobíjania batérie zariadení pomocou dvojice USB konektorov, disponuje aj zabudovanými LED diódami a ponúknuť dokáže aj osvetlenie s maximálnou svietivosťou 200 lúmenov.

V kombinácii so zvýšenou odolnosťou proti prachu a striekajúcej vode (štandard IP54), ako aj ochranou interných komponentov pomocou pogumovaného povrchu sa veľmi dobre hodí do prírody, na chaty, na dovolenky, jednoducho na outdoorové aktivity. ADATA D8000L je síce o niečo robustnejšia (154 x 23 x 75 mm), než sme pri podobných produktoch zvyknutí, no na tom sa podpisuje práve pridanie spomínaného svetla a jej celkové prevedenie.

Duo USB výstupou pre dobíjanie pripojených zariadení (výstup max 2,1 A) spolu s micro USB konektorom na dobíjanie samotnej power banky chráni pevne doliehajúci plastový kryt. Vonkajších vplyvov, ktoré neoddeliteľne patria k aktivitám pod holým nebom, sa tak pri správnom používaní nemusíte obávať. Samozrejmosťou sú štandardné ochranné prvky, ktoré nesmú chýbať snáď žiadnej externej batérii – ochrana proti prebitiu, skratu, prehriatiu a podobným neduhom.

Praktické osvetlenie

Zadnú stranu lemuje gumená mriežka a na jej konci je umiestnené veľké tlačidlo pre zapínanie osvetlenia. To disponuje štyrmi režimami svietenia – klasické svietenie (100 lúmenov), silné svetlo (200 lúmenov), režim rýchleho blikania a pomalé blikanie.

Na zapnutie svietenia je tlačidlo potrebné podržať a následným stláčaním prepínate medzi menovanými možnosťami. Power banka si pritom „pamätá“ posledný používaný režim a pri vypnutí a opätovnom zapnutí svietenia sa spustí práve v ňom. Kapacita zabudovanej batérie podľa výrobcu postačuje na 17 hodín neustáleho svietenia, podľa všetkého práve v prvom režime klasického svietenia, a to za predpokladu, že ju bude používať výhradne na svietenie.

Dva nabitia smartfónu

Výrobca kapacitu power banky deklaruje na 8000 mAh, čo približne zodpovedá aj našim používateľským testom. Smartfón s kapacitou batérie 3600 mAh sme boli schopní nabiť dvakrát plne a zostatok postačoval ešte na jeho tretie oživenie z nuly na 13%. Menšou nevýhodou je skutočnosť, že podporovaná nie je žiadna forma rýchleho nabíjania. Smartfón sa teda nabíjal niečo vyše dve a pol hodiny.

Plné nabitie samotnej power banky z USB konektora na osobnom počítači trvá približne 5 hodín. Aktuálny stav jej nabitia signalizuje štvorica diód umiestnených na zadnej strane pod tlačidlom pre zapnutie osvetlenia. Orientačne sa tak dozviete, či je nabitá v rozmedzí 0-25%, 25-50%, 50-75% alebo 75-100%.

Privítali by sme však, keby tieto diódy svietili o niečo výraznejšie, nakoľko na nami testovanej power banke v oranžovom vyhotovení ich nie je na dennom svetle prakticky vôbec vidieť. Táto farebná úprava je na druhú stranu značne užitočná, nakoľko power banka hneď udiera do očí a pomerne ľahko si ju všimnete aj vo vyššej tráve.

Praktické doplnky

Dodajme, že ADATA pridala aj dvojicu praktických „vychávok“. Tou prvou je zadná mriežka, kam môžete zasunúť mince alebo iný tenký predmet a efektívne tak vytvoriť stojan. Druhou je pútko, cez ktoré môžete previesť pevnú šnúrku, vďaka čomu power banku tak ľahko nestratíte, čo ale nie vzhľadom na jej rozmery príliš veľkým problémom.

Power banka ADATA D8000L sa na Slovensku predáva za ceny  v rozmedzí od 20 po 30€.

02.07.2018

+