MojWindows

Herný segment každoročne generuje obrovské zisky, preto je celkom logické, že výrobcovia sa na túto oblasť s radosťou orientujú. Patrí sem aj spoločnosť Samsung so svojim 27-palcovým zahnutým monitorom C27FG70 s Full HD rozlíšením, ktorý sa snaží osloviť technológiou Quantum Dot, rýchlou odozvou a podporou frekvencie 144 Hz.

Napriek tomu, že Samsung tento kúsok vytváral s ohľadom na potreby dnešných hráčov, po stránke dizajnu sa našťastie nenechal uniesť do žiadnych extrémov a monitor pôsobí aj vďaka čiernej farbe a matnému plastu veľmi príjemne, ba priam až elegantne. Na stole tak vyzerá veľmi dobre, no čo je hlavné, nič zbytočne nevystupuje a neodvádza pozornosť od diania na obrazovke. Po stránke praktickosti je však trochu problematické prevedenie stojanu, konkrétne jeho pohyblivého kĺbu.

Ten síce vynikajúcim spôsobom umožňuje nastaviť výšku, a v prípade potreby prechod do režimu prevádzky na šírku, no veľká flexibilita si bohužiaľ vyžiadala svoju daň. Monitor je kvôli takémuto spracovaniu stojana jednoducho nespratný, na stole zaberá neúmerne veľa miesta, čo sa ukázalo  v situácii, kedy je stôl umiestnený hneď pri stene.

Na zadnej strane monitoru nájdeme všetky konektory pre pripojenie zariadení. Konkrétne ide o dvojicu HDMI, jeden DisplayPort a 3,5 mm jack. Ten môže prísť vhod nakoľko monitor nemá zabudované reproduktory. Zároveň treba myslieť aj na to, že pre využitie maximálnych možností je potrebné siahnuť po DisplayPorte, nakoľko tu použité HDMI podporuje maximálne 120 Hz.

Monitor Samsung C27FG70 je vybavený aj jednofarebným podsvietením, dizajnovým doplnkom, ktorým si hráči môžu takpovediac oživiť svoje hranie. Nie každému to však bude vyhovovať, a tak je dobrou správou, že cez nastavenia sa dá osvetlenie jednoduchým spôsobom vypnúť.

Pre hlavné ovládanie nastavení monitoru bolo, ako to je v prípade Samsungu zvykom, zvolené pohyblivé tlačidlo, takzvaný joystick. Ten je na zadnej strane situovaný v pravej dolnej časti, vďaka čomu sa s ním dobre pracuje. V základnom režime zodpovedá pohyb do každej zo strán príslušnej rýchlej voľbe pre ovládanie jasu, či prechod medzi výstupmi. Jeho stlačením sa následne prechádza do väčšej ponuky, kde už je možné upravovať rôzne nastavenia.

Na spodnej hrane monitora nájdeme trojicu ďalších tlačidiel, ktorým je cez nastavenia možné prideliť rôzne úlohy a získať tak rýchlu voľbu napríklad pre prechod medzi rôznymi prednastavenými režimami – FPS, RTS, RPG, High-Brightness, Cinema a sRGB.

Ovládacie menu je dostatočne prehľadné, ponúka množstvo možností a aj vďaka joysticku sa s ním pracuje veľmi dobre. Okrem toho používateľovi vo svojej hornej časti prináša aj základný prehľad o aktuálnom stave základných nastavení ako úroveň čiernej farby, obnovovacia frekvencia, FreeSync, či režim pre zníženie odozvy. Pri výbere nastavení sa hráči môžu skutočne vyhrať, nakoľko tu nájdu množstvo rozličných parametrov.

Od výberu farebných profilov pre rôzne herné žánre, cez obnovovaciu frekvenciu (60, 100, 120 a 144 Hz), stranový pomer, tradičné veci ako jas, kontrast, ostrosť, režim pre šetrenie očí, spomínané podsvietenie, až po vypnutie monitoru pri dlhšej neaktivite. Každý si tak môže nájsť to pravé nastavenie jednotlivých hodnôt.

Nakoľko sa Samsung zameral primárne na hráčov, základnou úlohou bolo prirodzene to, aby hry vyzerali podstatne lepšie ako na klasickom monitore. Zlúčením technológie Quantum Dot, ktorá sa má postarať o široký farebný rozsah (125% sRGB), kontrastu 3000:1 v kombinácii s nízkou odozvou 1 ms (Moving Picture Response Time) sa skutočne podarilo dosiahnuť atraktívny výsledok, ktorý by mali oceniť náročnejší, ale aj rekreační hráči.

Stručne povedané, hrám je vďaka sýtym farbám vdýchnutý život a jednoducho vyzerajú skvelo, aj keď v niektorých prípadoch sa nevyhnete tomu, že sa budete musieť pohrať s nastaveniami, aby ste získali najlepší zážitok. Monitor používa panel technológie VA, a hoci samotné zakrivenie obrazovky čiastočne pomáha zabrániť skresleniu, napriek tomu pri niektorých scénach dochádza k miernemu zníženiu sýtosti farieb pri okrajoch obrazovky. Ide však o štandardné správanie tohto typu panelov, ktoré sa navyše Samsungu podarilo do značnej miery limitovať.

Trochu však zamrzelo maximálne rozlíšenie, ktoré je len Full HD (1920 x 1080) a vzhľadom na 27-palcovú obrazovku by sme rozhodne privítali niečo viac. Na druhej strane, Samsung zjavne bral ohľad na skutočnosť, že množstvo hráčov dáva prednosť vyššej obnovovacej frekvencii, a zároveň prihliadal aj na hardvérovú výbavu, ktorá je potrebná pre jej dosiahnutie.

Monitor sme pri hraní hier vyskúšali v režime 60 Hz, ktorý predstavuje akýsi základ, ako aj 120 Hz, čo je zase maximum, ktoré sa dá dosiahnuť pri používaní HDMI. V prvom prípade bola odozva výborná a monitor všetko zvládal bez badateľných problémov. Pri režime 120 Hz sa síce vo veľmi tmavých scénach príležitostne prejavil jemnou odchýlkou, išlo o štandardné správanie pre tento typ panelov a svetlé scény na druhú stranu boli zvládnuté na výbornú. Subjektívne sme teda boli s tým, čo monitor previedol veľmi spokojní.

Z pohľadu príležitostného hráča je C27FG70 veľmi príjemný monitor, ktorý v sebe vhodne kombinuje viacero aspektov tak, aby vzniklo atraktívne riešenie. Napriek stojanu, ktorý zaberá až príliš veľa miesta, no našťastie to vyvažuje veľkou flexibilitou výškového nastavenia a nižšiemu rozlíšeniu ide o zaujímavý kúsok zasluhujúci si pozornosť.

Hrám je vďaka výbornému farebnému podaniu vdýchnutý život a jednoducho vyzerajú skvelo, aj keď v niektorých prípadoch sa nevyhnete tomu, že sa trochu budete musieť pohrať s nastaveniami. Privítali by sme však o niečo nižšiu predajnú cenu. Tento monitor sa totiž predáva za takmer 470€.

Podporovaný je aj režim FreeSync, ktorý vyžaduje grafickú kartu od spoločnosti AMD, no bohužiaľ sme ho nemohli vyskúšať.

07.11.2017

+