MojWindows

Creative Sound BlasterX Kratos S5 je reproduktorová sústava 2.1, pozostáva teda z dvojice reproduktorov a subwoofera, ku ktorému je navyše pripojený ovládací „puk“. Ide o podstavec s otočným kolieskom, ktorý je vhodné umiestniť na stôl, tak aby bol na dosah ruky, nakoľko sa jeho otáčaním zapínajú reproduktory a následne reguluje hlasitosť. Ide o celkom zaujímavé riešenie, na ktoré sme si chvíľku museli zvykať, no nakoniec sa ukázalo byť príjemným a praktickým.

Na tele podstavca sa totiž nachádzajú aj vstupy pre pripojenie mikrofónu a slúchadiel, čo príde vhod pokiaľ na svojom príslušenstve nemáte dlhé káble a pripojenie priamo k počítaču by bolo obmedzujúce. Na zadnej strane subwoofera je ešte umiestnený prvok pre nastavenie jeho výkonu, tlačidlo pre prepínanie profilov osvetlenia a ovládanie automatického vypnutia reproduktorov pri dlhej neaktivite (20 minút). Taktiež tu nájdeme 3,5 mm jack a konektor pre USB kábel, ktorým sa sústava pripája k počítaču.

Sústava je postavená z dreva, čo má zaručiť lepšie vedenie zvuku a tlmenie rezonancie, no zároveň sa to podpísalo na robustnej konštrukcii. Treba sa tak pripraviť na to, že sústava neobsahuje práve najmenšie kúsky. Reproduktory pri rozmeroch 20 x 12 x 12 cm (výška/šírka/dĺžka) zaberú na stoje dosť veľa miesta, čo sa môže ukázať ako problematické pokiaľ vlastníte väčší monitor. Ako drobný nedostatok sme síce vnímali dĺžku káblov pre pripojenie reproduktorov, ktorá má len necelé dva metre, kvôli čomu je nutné reproduktory umiestniť dosť blízko pri sebe, no z hľadiska konštrukcie sme sa nemohli na nič sťažovať.

Celkový RMS výkon sústavy je uvedený na 60W – 12W na každý reproduktor a 36 W na subwoofer, čo bežnému používateľovi bohato dostačuje. Zostava dokáže virtualizáciou imitovať priestorový 7.1 zvuk, disponuje frekvenčným rozsahom od 55 Hz do 20 kHz a podporuje vysokokvalitný zvuk s rozlíšením 24 bitov/96 kHz. Kratos S5 hráčom ponúka kvalitný, ostrý a čistý zvuk, tak aby ich virtuálne dobrodružstvá vtiahli do deja, no zároveň aby sa pri akčných hrách vedeli dobre orientovať na bojovom poli. Dochádza tak napríklad k výbornej reprodukcii detailov ako streľba, padanie nábojov, pohyb vozidiel, či protivníkov v okolí.

Softvérové riešenie Sound Blaster Connect rozširuje možnosti

Čo sa týka zvukového prejavu, používateľ sa s nastavením môže vyhrať tak, aby dosiahol pre seba ten najlepší stav. Za týmto účelom bola vytvorená aplikácia Sound Blaster Connect, kde sa nachádza aj knižnica predpripravených profilov, teda nastavení, ktoré majú zabezpečiť optimálny zvukový zážitok pri hraní hier, sledovaní filmov a koncertov, no nájdeme tu aj neutrálny profil, či profily pre konkrétne hry.

Počítalo sa samozrejme s tým, že pár pripravených profilov nebude rozhodne stačiť, a tak sa každý môže pustiť do vlastnej úpravy nastavení. Po prvom zapojení to prirodzene bude chvíľku trvať, kým si na dostupné možnosti človek zvykne, no stačí trocha praxe a následne sa dajú dosiahnuť príjemné výsledky.

Okrem zvukového výstupu sa cez aplikáciu taktiež upravuje správanie osvetlenia Aurora Reactive Lighting, kde je možné vyberať farby, ako aj to, akým spôsobom sú prezentované – efekt a rýchlosť prechodu. Prítomnosť osvetlenia Aurota Reactive Lighting síce nemusí vyhovovať každému, no jednak sa dá úplne vypnúť, prípadne je možné nastaviť konzervatívnejšie osvetlenie, ktoré tak nebude biť do očí.

Počas testu pri používaní aplikácie občas dochádzalo k problému, kedy prestala reagovať a museli sme ju „násilne“ ukončiť. Používali sme ju pritom v najnovšej dostupnej verzii a na stabilnej zostave Windows 10 s aktualizáciou Creators Update.

Hodnotenie

Creative sa touto sústavou orientuje na hráčov, ktorí nechcú používať len slúchadlá a radi si vychutnajú aj hlasnejšiu hudbu, či sledovanie filmov. Sound BlasterX Kratos S5 preto s prihliadnutím na cieľovú skupinu a predajnú cenu 130€, považujeme za kvalitnú sústavu, ktorá prináša excelentný herný zážitok, no nesklame ani pri počúvaní hudby, či sledovaní filmov, kedy na rad prídu práve vyššie hlasitosti.

Navyše ponúka množstvo možností ako si zvukový výstup upraviť presne na mieru. Pozitívne hodnotíme aj šikovný ovládací „puk“, ktorý uľahčuje ovládanie hlasitosti a pripojenie slúchadiel. Pri používaní sme však narazili aj na drobný nedostatok, ktorým boli problémy so sprievodnou aplikáciou. Taktiež by potešili aj dlhšie káble pre pripojenie reproduktorov.

06.11.2017

+