MojWindows

Internetom sa každodenne šíri obrovské množstvo informácií a tak vzniká priestor pre šírenie rôznych nepravdivých a zavádzajúcich informácií. Do boja proti ich šíreniu sa preto po vzore vyhľadávača Google zapája aj Bing. Microsoft do svojho vyhľadávača pridal pod náhľad článkov špeciálne označenie, kde používateľa upozorní, či je hlavná informácia, ktorú článok sprostredkúva, pravdivá alebo nie.

Informácie o vierohodnosti daných informácií pochádzajú zo zdrojov amerických organizácií ako Snopes a PolitFact, ktoré sa venujú odhaľovaniu falošných správ. V praxi tak ide len o sprostredkovanie hodnotení týchto organizácií, ktoré sa zobrazia hneď v náhľade článku a používateľ tak nebude musieť hodnotenia vyhľadávať na ich stránkach.

Táto funkcia sa zatiaľ objavila v anglicky hovoriacich zemiach, kde má Bing medzi vyhľadávačmi značné zastúpenie. S odhaľovaním falošných správ navyše pomôže len čiastočne, nakoľko organizácie nemajú dostatočné zdroje na to, aby overovali pravdivosť všetkých správ, ktoré sa denne objavia na internete. Väčšinou sa preto sústredia len na tie najdôležitejšie z nich, ktoré sa týkajú zdravia, politiky, či vedy .

Aby stránka overovacím procesom úspešne prešla, analytici musia zverejniť transparentné zdroje a metódy spolu s citáciami a potrebnými odkazmi. Microsoft navyše zdôraznil, že pri rozhodovaní o tom, či sa bude pri danej stránke zobrazovať „hodnotenie pravdivosti“, zoberie do úvahy aj jej celkové hodnotenie a povesť.

Zdroj: TheVerge

18.09.2017

+