MojWindows

S príchodom očakávanej konzoly Xbox One X sa na trhu začnú objavovať takzvané hry „rozšírené pre Xbox One X“. Ide o hry, ktoré sú dostupné pre celú rodinu Xbox One, no keďže práve Xbox One X ponúka poriadne výkonný hardvér, pomocou softvérovej aktualizácie sú vylepšené tak, aby z tejto situácie ťažili úplné maximum.

Vďaka označeniu „Xbox One X Enhanced“ používateľ vie, že hra prešla náležitou úpravou a dokáže tak využiť plný potenciál grafického výkonu novej konzoly. Nakoľko však vývojári môžu pristúpiť k celej škále vylepšení, zo samotného označenia nie je možné vyčítať, ako presne bola hra upravená.

xboxonexenhancedlogos

Vo väčšine prípadov ide o úpravu na 4K rozlíšenie, no nie vždy to platí. Napríklad v prípade Killing Floor 2 je plánovaná úprava len na rozlíšenie 1800p. Taktiež platí, že vývojári môžu cieliť buď na 30 alebo 60 FPS, pričom z popisu „Xbox One X Enhanced“ nie je možné zistiť, ku ktorej z možnosti sa priklonili.

Pod popis navyše majú spadať aj veci ako vylepšenie textúr, či pridanie podpory pre Dolby Atmos. Vývojári môžu siahnuť prakticky po ľubovoľnej kombinácií z ponúkaných vylepšení, nakoľko samotné označenie negarantuje presnú úpravu. Vo všeobecnosti ale platí, že titul s logom „Xbox One X Enhanced“ bude na konzole Xbox One X vyzerať dramaticky lepšie ako na zvyšku rodiny Xbox One.

Celá situácia je však poriadne mätúca, nakoľko Microsoft opakovane prízvukoval, že aj hry, ktoré nebudú špeciálne upravené budú ťažiť z výkonu novej konzoly. V praxi by to ale malo znamenať, to, že pôjde o veci ako plynulejší chod, či rýchlejšie načítavanie. Hry s označením „Xbox One X Enhanced“ ale ponúknu aj prepracované vizuálne úpravy.

xbox-4k-hdr-filters

Kvôli tomu, že značná časť existujúcich hier pre Xbox One prejde niektorým zo spomínaných vylepšení (väčšinou minimálne pridanie podpory pre 4K rozlíšenie), Microsoft musel riešiť problematickú situáciu s neprehľadnosťou veľkých herných knižníc v rozhraní konzoly Xbox One. Používatelia totiž doteraz nemali možnosť zistiť, ktoré z hier v ich vlastníctve úpravami prešli.

V najnovšej testovacej verzii systému pre konzoly Xbox One tak pribudla možnosť hry triediť podľa toho, či boli vytvorené pre 4K rozlíšenie, či ide o hry s podporou HDR, alebo či ide o hry z kategórie „Xbox One X Enhanced“. Vďaka tomu bude podstatne jednoduchšie zistiť, ktoré hry z vašej knižnice si môžete na novej konzole vychutnať naplno s krajším vizuálnom.

17.08.2017

+