MojWindows

Tento týžden sme vzhľadom na nadchádzajúcu prezentáciu spoločnosti Microsoft počas herného veľtrhu E3, značnú časť obsahu venovali pripravovanej konzole „Project Scorpio“, ktorá bude zajtra predstavená.

Dozvedeli sme podobu nového loga, ktoré bude konzola pravdepodobne niesť, možný termín jej dostupnosti, podrobnosti o vývojárskom sete, ako aj to, že Microsoft momentálne dáva ruky preč od virtuálnej reality pre konzoly. Dokonca sme si ukázali aj to, ako resetovať konzolu Xbox One pred tým, ako sa prípadne pustíte do jej predaja s cieľom získať nejaké tie peniaze na očakávanú novinku.

Snáď posledná správa, ktorú budeme konzole „Project Scorpio“ venovať ešte pred jej veľkým debutom, sa týka práve finančnej stránky, teda očakávanej predajnej ceny.

Microsoft od novinky sľubuje najvýkonnejšiu hernú konzolu na trhu, ktorá je pripravená jednak na hry v 4K rozlíšení, ako aj na virtuálnu realitu. Z tohoto dôvodu sa dlhodobo vynárajú obavy, koľko bude konzolová beštia vlastne stáť. Zo strany tvorcu bola opakovane označovaná ako „prémiový produkt“, čo spustilo vlnu špekulácií, že cenovka poputuje do poriadnych výšin.

Project Scorpio 2

Šéf divízie Xbox v spoločnosti Microsoft, Phil Spencer, sa na margo toho vyjadril, že už pri samotnom návrhu sa zameriavali na cenu, pričom má ísť o produkt, ktorý sa bude pohybovať v tradičných hraniciach herných konzol. Pripomeňme, že konzola Xbox One bola na trh uvedená s cenovkou 499 dolárov.

Odhady analytikov sa, až na pár výnimiek, pohybujú v podobnej sfére. Microsoft sa vraj spokojí s nižšou maržou za cenu toho, aby si zlepšil pozíciu na konzolovom trhu. Objavujú sa však aj názory, že nakoľko Microsoft opakovane prízvukoval prémiový produkt, bude tomu zodpovedať aj cena, ktorá sa vyšplá cez 600 – 650 dolárov. Podobného názoru je aj Lewis Ward zo známej analytickej spoločnosti IDC. Podľa neho budú len samotné náklady na konzolu 650 dolárov, pričom predajná cena bude stanovená na 700 dolárov.

Ako sa k tomu celému postaví Microsoft uvidíme už zajtra v noci, keď dôjde k oficiálnemu predstaveniu konzoly „Project Scorpio“.

project-scorpio-internals

Zdroj: 1 , 2

10.06.2017

+