MojWindows

Dlhé čakanie na novú konzolu z dielne Microsoftu sprevádzané množstvom špekulácií, je konečne na konci. Ako bolo avizované, spoločnosť počas prezentácie na hernom veľtrhu E3 2017 oficiálne uviedla svoju novinku, donedávna známu len pod názvom „Project Scorpio. Nový prírastok rodiny Xbox nakoniec nesie formálne označenie Xbox One X, pričom termín celosvetovej dostupnosti bol stanovený na 7. november. Oficiálna predajná cena za model s 1TB diskom bola stanovená na 499 dolárov, rovnakú cifru môžeme očakávať v eurách.

Presne podľa doterajších predpokladov, ide o prémiové zariadenie, ktoré chce poskytnúť hranie vo vysokej kvalite. Poháňa ho osemjadrový procesor taktovaný na 2,3 Ghz, ktorý doprevádza 12 GB operačnej pamäte GDDR5 a grafická karta Radeon so 40 grafickými jadrami s taktom 1172MHz. Celkovo sa tak pozeráme na sľubovaných 6 teraflopov grafického výpočtového výkonu.

Napriek masívnemu výkonu pomerne prekvapivo nesie menšie rozmery, ako jej predchodcovia, a to dokonca aj značne zmenšený model Xbox One S, ktorým je do veľkej miery inšpirovaný aj dizajn. Celkovo má ísť o najmenšiu konzolu Xbox One, aká doteraz bola vydaná. Vzhľadom na to, že obsahuje výkonné komponenty, v malom tele boli použité pokročilé techniky pre odvádzanie tepla postavené na vodnom chladení.

Xbox One X

Hoci Xbox One X mieri na hranie v rozlíšení 4K pri 60 snímkach za sekundu, z hrubého výkonu budú vo forme vylepšenej vizuálnej podoby hier ťažiť aj majitelia obrazoviek s rozlíšením FullHD. Samozrejmosťou je taktiež podpora technológií HDR a Dolby Atmos, ako aj zabudovaná mechanika na prehrávanie 4K Ultra HD Blu-ray diskov.

Konzola pritom naďalej zostáva členom rodiny Xbox One, a z tohto pohľadu tak nejde o generačný skok. Hry a príslušenstvo budú fungovať na pôvodných modeloch Xbox One, ako aj na novinke Xbox One X, čím sa zachováva herný ekosystém. Hráči si vďaka tomu budú môcť vychutnať aj všetky spätnej kompatibilné tituly z konzoly Xbox 360 v lepšom grafickom šate. To všetko bez toho, aby vývojári museli existujúce tituly nejakým spôsobom upravovať.

Xbox One X

Jedným z prvých titulov pre novú konzolu je závodná hra Forza Motorsport 7, ktorá pobeží v natívnom rozlíšení 4K pri sľubovaných 60 snímkach za sekundu. Tá svoj debut zažije už 7. októbra, kedy si ju budú môcť užiť majitelia súčasných modelov Xbox One. Po boku týchto noviniek Microsoft navyše ohlásil, že pre rodinu Xbox One pripravuje celkovo 22 exkluzívnych titulov vrátane hier ako Crackdown 3 a Sea of Thieves.

Okrem toho sa na konzoly Xbox One vďaka rozšírenia programu spätnej kompatibility dostanú aj pôvodné hry vytvorené ešte pre pôvodnú konzolu Xbox. Prvou lastovičkou z tejto oblasti bude Crimson Skies.

Článok budeme v prípade ďalších informácií (cena) aktualizovať. 

11.06.2017

+