MojWindows

Rozšírená realita nachádza okrem hier a takzvaného spotrebiteľského obsahu svoje uplatnenie v čoraz  väčšom merítku aj v priemysle. Zaslúžil sa o to hlavne Microsoft so svojim headsetom HoloLens. Vidieť sme už mohli viacero konceptov, ako aj reálnych využití toho, ako sa rozšírená realita postupne prepletá s rôznymi odvetviami a dokáže tak výraznejšie uľahčovať prácu, či dokonca aj život ľudí.

Náš tip
Aplikácia White Cane pre HoloLens pomôže nevidiacim s orientáciou v priestore

Na výstavisku Hannover Messe Industries v Nemecku bolo tento týždeň prezentované ďalšie preklenutie rozšírenej reality s reálnym životom. Firma Thyssenkrupp, ktorá sa zaoberá návrhom, úpravou a budovaním bezbariérového prístupu, tu ukázala, akým spôsobom jej dokáže v reálnym situáciách pomôcť HoloLens.

Thyssenkrupp takmer dve desaťročia používala rovnaký, komplikovaný postup pri zameriavaní a vytváraní návrhov pre úpravu interiéru. Ten pozostával z množstva meraní, špeciálnych kamier a ručného zadávania získaných dát. Dnes, s použitím HoloLens je tento proces podstatne zjednodušený.

Náš tip
HoloLens v budúcnosti uľahčí návrh aj inšpekciu nových stavieb

Nie len, že snímanie potrebného priestoru je otázkou niekoľkých minút, omnoho rýchlejšie prebieha aj vytvorenie virtuálneho modelu, ktorý poskytuje ucelený pohľad na to, ako bude miesto vyzerať po úprave. Okrem toho, že si úpravu prezerá technik, môžu si ju priamo na mieste pozrieť aj samotní zákazníci, ktorí sa vďaka tomu ľahšie rozhodnú, či im návrh vyhovuje.

Všetky potrebné dáta sú automaticky zdielané s tímom odborníkov prostredníctvom služby Microsoft Azure, čo urýchľuje ich premietnutie do reálneho návrhu.

Nová metóda prakticky odstraňuje situácie, kedy došlo k nesprávnemu zameraniu schodiska, prípadne vytvorenie zlého modelu, ktorý zákazníkom v konečnom dôsledku nevyhovoval a následne muselo dôjsť k prepracovaniu celého projektu. Dochádzalo tak k zbytočnému nárastu nákladov a časovému sklzu. Celý proces od zamerania, cez návrh až po konečnú inštaláciu u zákazníka sa teraz použitím pokročilých technológií a HoloLens skrátil až štvornásobne.

Náš tip
Microsoft HoloLens nachádza uplatnenie pri návrhu operačných sál

25.04.2017

+