MojWindows

Ak patríte k pravidelným používateľom programu Windows Insider alebo ste niekedy chceli vyskúšať testovacie verzie Windows 10 na svojom počítači, možno ste si všimli, že po pripojení do programu alebo po zmene aktualizačného okruhu  môže trvať až 24 hodín, kým dostanete prvú testovaciu verziu. Vysvetlenie tejto situácie sa objavilo na technologickom blogu Microsoftu, a je pritom celkom jednoduché. Spôsobuje to prebiehajúci proces overenia kompatibility zariadenia, ktoré ste prihlásili do programu Windows Insider.

Microsoft v príspevku vysvetľuje, ako to celé prebieha. Akonáhle je vaše zariadenie zaradené do konkrétneho aktualizačného okruhu (Fast, Slow, Release Preview) programu Windows Insider, na pozadí musí prebehnúť proces overenia kompatibility. Aktuálne neexistuje žiadna cesta, ako ho vynútiť manuálne, čo sa čiastočne podpisuje na spôsobenom čakaní. Kontrolný proces zahŕňa určenie typu operačného systému (32- alebo 64- bitový), aktuálneho zostavenia, edície, regionálnych nastavení (krajina, používaná lokalizácia) a ďalších potrebných informácií. Po skončení procesu sa zariadenie stáva automaticky označeným pre sprístupnenie najbližšieho dostupného zostavenia zo zvoleného aktualizačného okruhu. Pre získanie prvého zostavenia na ľubovoľnom zariadení celý proces môže trvať až spomínaných 24 hodín.

Nejde síce o žiadne prevratné informácie, no otázka, ktorá prešla mysľou nejedného z príležitostných testerov je týmto konečne zodpovedaná. Zaujímavé je však to, že zatiaľ čo na počítačoch niečo takéto môže trvať celý deň, v prípade smartfónov je proces instantný. Pravdepodobne to bude mať niečo s tým, že počítače majú omnoho viac možných konfigurácií.

Zdroj: Microsoft

16.02.2017

+