MojWindows

Headset HoloLens pre rozšírenú realitu je vybavený množstvom pokročilých senzorov, ktoré slúžia na identifikáciu a spracovávanie okolitého prostredia. A práve tento aspekt využíva nová aplikácia White Cane, ktorá bola vytvorená s cieľom pomôcť nevidiacim.

Celkovo by sa princíp dal prirovnať k pokročilým parkovacím senzorom. Ako sa človek postupne blíži k prekážke alebo objektu, prehrávané tóny sa stávajú čoraz intenzívnejšími. V demonštračnom videu ale môžeme vidieť, že aplikácia dokáže určiť nielen vzdialenosť od objektu, ale aj jeho tvar, sklon či dokonca orientáciu. Slúžia na to tóny rôzneho typu a intenzity. Aplikácia navyše reaguje na hlasové pokyny, pomocou ktorých je možné získať informácie o presnej vzdialenosti od objektu v metroch a podobne.

Vývojár Javier Davalos, stojaci za aplikáciou dúfa, že v dohľadnej dobe ju vydá cez Windows Store, aby si koncept mohlo vyskúšať čo najviac ľudí. V prípade, že sa aplikácia osvedčí, bude Davalos pokračovať v ďalšom vylepšovaní. Potenciál pre využitie je ale už teraz obrovský.

27.02.2017

+