MojWindows

Prehliadač Vivaldi, ktorý v sebe kombinuje viacero atraktívnych aspektov z prehliadačov ako Chrome, či Opera a vyznačuje sa priateľským používateľským rozhraním, prichádza s veľkou aktualizáciou. Vivaldi používa jadro Chromium, a stoja za ním niekdajší spolutvorcovia prehliadača Opera, ktorí vedia, čo používateľovi treba ponúknuť. Hlavná myšlienka za návrhom prehliadača bola jednoduchá – používateľov osloviť nadštandardnými funkciami, ktoré si zamilujú a nič pritom zbytočne nekomplikovať.

Vivaldi 1.7 4

Najnovšia a zároveň prvá tohtoročná aktualizácia prináša verziu prehliadača s označením 1.7. Jej obsahom sú okrem bezpečnostných záplat a optimalizácie, aj viaceré nové funkcie. Z radu tu vystupujú hlavne zabudované prvky určené na prácu so snímkami obsahu v prehliadači.

Nový nástroj s ikonou fotoaparátu umiestnený v dolnej lište používateľom umožňuje vytvárať snímky celej stránky, vrátane obsahu, ktorý sa nachádza mimo viditeľnej oblasti. Rovnako tak umožňuje zachytávať snímku len vybranej oblasti prezeraného obsahu, ako aj rozhrania samotného prehliadača.

Vivaldi 1.7

Vylepšením v novej verzii prešli aj poznámky umiestnené v bočnom paneli. V nich je taktiež integrovaná funkcia na vytváranie snímok prehliadaného webu, ktoré je možné priložiť k poznámke pre väčšiu prehľadnosť. Okrem toho, že snímky obrazovky sa dajú ukladať vo formátoch JPEG a PNG, Vivaldi umožňuje obsah kopírovať priamo do schránky pre vloženie v aplikácií podľa voľby používateľa. Táto funkcionalita by mala fungovať podobne ako klasický PrintScreen v systémoch Windows.

Vivaldi 1.7 2

Prehliadač od novej verzie taktiež umožňuje vytvárať vlastné klávesové skratky pre rôzne funkcie, navyše prináša aj podporu pre zadávanie takzvaných rýchlych príkazov. Vývojári nezabudli ani na zlepšenie existujúcich funkcií podľa požiadaviek používateľov. Funkcia, ktorá dokáže identifikovať karty, kde na pozadí beží reklama, videá, prípadne iný mediálny obsah a jedným stlačením ich stíšiť, bola rozšírená o možnosť stíšiť všetky otvorené karty naraz.

Vivaldi 1.7 3

Vivaldi vo verzii 1.7 obsahuje ešte množstvo vylepšení takpovediac „pod kapotou“. Za zmienku stojí napríklad zobrazovanie upozornení pri prehliadaní nezabezpečených stránok, ktoré pracujú s citlivými informáciami ako heslá, či vylepšený prístup k obľúbeným stránkam, ako aj lepšia podpora zobrazovania instantných upozornení.

08.02.2017

+