MojWindows

Microsoft kvôli chybe vynechal tradičné každomesačné bezpečnostné a opravné aktualizácie pre Windows a Office, ktoré mali byť vydané 14. februára. Neskôr informoval, že vydané budú spolu s plánovaným balíkom aktualizácií pre marec. Odklad o mesiac mala spôsobiť zatiaľ bližšie nešpecifikovaná chyba objavená na poslednú chvíľu. Neoficiálne zdroje pritom hovoria, že Microsoft má problém so svojimi nástrojmi pre kompilovanie aktualizačných balíkov, a nie so samotným obsahom aktualizácií. Táto informácia ale zatiaľ nebola potvrdená.

Očakávalo sa, že vo februárovej dávke aktualizácií bude opravených viacero závažných zraniteľností vrátane „diery“ v protokole SMB, ktorá útočníkom umožňuje systém zhodiť do takzvanej modrej obrazovky smrti. Systém však naďalej ostáva zraniteľný. O to prekvapivejšie pôsobí včerajšie nečakané vydanie kritickej bezpečnostnej záplaty pre doplnok Adobe Flash Player v operačných systémoch Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, Windows RT 8.1, Windows 10 a Windows Server 2016. Vážna zraniteľnosť umožňovala spúšťanie škodlivého kódu na diaľku.

Keďže Microsoft aktualizáciu vydal mimo vopred ohlásených plánov, a navyše ju označil za kritickú, môžeme predpokladať, že problém je skutočne vážny. Preto je dôrazne odporúčané dostupnú aktualizáciu vyhľadať a nainštalovať cez službu Windows Update.

Adobe záplata

Zdroj: TheVerge

22.02.2017

+