MojWindows

Na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES 2017 mal svoju prezentáciu aj Microsoft. Nebola však zameraná na predstavenie nových zariadení, ale namiesto toho sa sústredila na platformu Microsoft Connected Vehicle Platform. Tá bude automobilkám poskytovať potrebné zázemie pri riešení problémov súvisiach s modernizáciou zážitku z jazdy a produkciou autonómnych vozidiel.

Nejde o operačný systém pre autá, ale o sériu služieb postavených na cloudovej platforme Microsoft Azure navrhnutých tak, aby výrobcom pomohli v kľúčových oblastiach ako prediktívna údržba, produktivita počas jazdy v aute, pokročilé navigačné systémy, vzdialené ovládanie vybraných funkcií vozidiel a samotný vývoj autonómnych vozidiel.

Cloudové služby Microsoftu majú navyše poskytovať potrebný výpočtový výkon pre analýzu obrovského množstva informácií zo senzorov, ako aj používateľských dát zo systémov vo vozidlách, ktoré sú pripojené k internetu. Vyhodnotené informácie následne automobilky využijú pri návrhu a implementácii funkcií, ktoré sú zmysluplné pre ich zákazníkov.

Náš tip
BMW bližšie predstavilo BMW Connected, využíva Microsoft Azure

Ďalšou sférou, s ktorou Connected Vehicle Platform súvisí, je integrácia rozličných inteligentných služieb priamo do vozidiel. Ide o virtuálnych asistentov, biznis a kancelárske aplikácie, ako aj nástroje na zvýšenie produktivity –  príkladom sú Cortana, Dynamics 365, Office 365, Power BI a Skype for Business.

Jedným z príkladov, čo ovplyvňuje modernizáciu zážitku z jazdy, je narastajúca potreba nepretržitého prístupu k dôležitým informáciám, o ktoré sa používateľovi napríklad stará Cortana. Používateľ si doma cez smartfón vytvorí pripomienku o stretnutí a najbližšie, keď nastúpi do auta, je na toto stretnutie upozornený a automaticky sa mu pripraví navigácia tak, aby ho doviedla na požadované miesto. Všetko bez toho, aby bol vyžadovaný akýkoľvek zásah zo strany používateľa. O využívanie platformy a služieb Microsoftu prejavilo záujem už viacero výrobcov ako napríklad Renault, Nissan, Volvo, či BMW.

Náš tip
Intel prejavil záujem o odkúpenie 15% spoločnosti HERE, chce vytvoriť mapy novej generácie

Zdroj: Microsoft

06.01.2017

+