MojWindows

Spoločnosť HP odhalila extrémne odolný notebook, ktorý má zvládnuť armádne testy, no jeho cieľový segment je pritom od vojska alebo továrenských výrobní na míle vzdialený. Odolná novinka je totiž určená pre školy. Konvertibilný notebook nesie pomerne dlhý názov HP ProBook x360 11 G1 Education Edition. V podstate v sebe skrýva všetko to, čo by sme inak mohli nájsť v lacnom konvertibilnom zariadení, no prispôsobuje to požiadavkám školstva. K štandardným parametrom pridáva hŕstku hardvérových a softvérových vylepšení pre študentov a celé to zapuzdruje do odolného tela pokrytého tvrdou priemyselnou gumou. Ďalším voliteľným stupňom zvýšenia odolnosti je ochranné sklo Gorilla Glass.

probook_x360_education-3

HP uvádza, že počas testovania bola konvertibilná novinka vystavená aj opakovaným pádom z výšky 75 cm, čo odpovedá výške priemernej školskej lavice. Klávesnica má byť odolná poliatiu približne 350 mililitrom tekutiny. Odolné zariadenia sú v princípe ťažšie a väčšie, ako štandardné zariadenia, no HP uvádza, že ProBook x360 11 G1 je momentálne najtenším odolným konvertibilným notebookom na svete. Vzhľadom na to, ako radi sa výrobcovia predbiehajú,je  len otázkou času, kým na trh nedorazí niečo ešte tenšie.

probook_x360_education-2

Medzi ďalšími špecialitami tohto zariadenia sa nachádza duálny kamerový systém Explorer Mode. Pomocou FHD kamery zabudovanej vedľa klávesnice je možné zaznamenávať video aj v režime tabletu a zároveň ho v reálnom čase sledovať na obrazovke. Ďalším doplnkom pre školské prostredie je LED dióda umiestnená na zadnom kryte. Tá signalizuje, kedy je používané Wi-Fi pripojenie a učiteľ vďaka tomu ľahko zistí, či študenti dávajú pozor alebo surfujú na internete. Ďalším doplnok je aktívne dotykové pero, ktoré študenti môžu oceniť pri písaní poznámok, kreslení alebo v matematike.

probook_x360_education

Po stránke hardvérovej výbavy sa pozeráme na procesor Intel Pentium N4200, prípadne Intel Celeron N3350, 8 GB operačnej pamäte a 64 alebo 256 GB SSD úložisko. Operačným systémom je Windows 10 priamo s nainštalovanou aktualizáciou Anniversary Update.  Konektorová výbava zahŕňa USB port 3.1, audio jack, sieťový konektor, pričom nechýba ani čítačka microSD kariet.

Podrobnosti o cene a dostupnosti momentálne nie sú známe, no podľa dostupných informácií by sa ProBook x360 11 G1 mal predávať cez špecializované obchody priamo školám. To však neznamená, že sa nemôže objaviť aj u bežných predajcov.

06.12.2016

+