MojWindows

Acer na tohtoročnej konferencii IFA predstavil vynovenú verziu svojho konvertibilného zariadenia série Switch. Ide o zariadenie typu 2-v-1, ktoré je možné používať v štyroch režimoch: tablet so 128 GB SSD diskom, odpojený od klávesnicového doku, robusný tablet, kedy je displej otočený o 180 stupňov, pričom je sklopený a pripojený k doku, v režime klasického notebooku a v prezentačnom režime, kedy je tablet pripojený ku klávesnicovému doku s displejom otočeným o 180 stupňov. Jeden kúsok dorazil aj k nám do redakcie, a tak sme sa mu pozreli na zúbok.

Aspire_Switch_11V_recenzia-9

Balenie a vyhotovenie

V krabici človek nájde skutočne len to najnutnejšie. Tablet, dokovaciu klávesnicu, napájací kábel a návod na používanie. V dnešnej dobe však nejde o nič neobvyklé.

Aspire_Switch_11V_recenzia-4

Na ľavej strane tabletu sa nachádza konektor na slúchadlá, slot na microSD kartu, micro HDMI port, micro USB port a port pre napájanie. Na protiľahlej strane sú situované tlačidlá pre zapínanie/vypínanie, ovládanie hlasitosti, tlačidlo Windows a malá dierka pre resetovanie zariadenia. Na vrchu prednej strany tabletu je webkamera s rozlíšením 2 megapixely a spodný okraj zdobí názov výrobcu – Acer. Väčšinu prednej časti prirodzene zaberá dotykový displej, ktorý je chránený odolným ochranným sklom Gorilla Glass 3. Celý jeho obvod lemuje hrubý plastový rám, ktorý do istej miery zabezpečuje dobré držanie pri práci v režime tabletu.

Aspire_Switch_11V_recenzia-5

Na spodku sa nachádzajú porty, ktoré slúžia pre pripájanie do dokovacej klávesnice. Na zadnej strane sa potom nachádza nápis Acer, ktorý je situovaný v strede a v ľavom hornom rohu nájdeme fotoaparát s rozlíšením 5 megapixelov. Tablet je vyrobený z hliníka, ktorý pokrýva podstatnú zadnú časť, pričom zasahuje aj do strán, no vrch zadnej strany je vyrobený z plastu, čo trochu kazí celkový dojem.  V lište pod displejom nájdeme stereo reproduktory, ktoré poskytujú dostatočnú kvalitu na pozeranie filmov a bežné počúvanie hudby.

Aspire_Switch_11V_recenzia-2

Dokovacia klávesnica je vyrobená z pevného plastu a nachádza sa tu jediný port. Ide o USB verzie 3.0, ktorý sídli na pravej strane. To, že dok je vybavený len jediným USB portom, je podľa nášho názoru veľkým mínusom tohto zariadenia, hlavne s ohľadom na jeho ďalší nedostatok – touchpad. Práca s ním je totiž nepresná a na stlačenie je potrebná značná sila, takže užívateľ pri dlhšej práci s veľkou pravdepodobnosťou siahne skôr po externej myši. Práca s klávesnicou je naopak prekvapivo dobrá a po chvíľke používania, kedy si človek zvyká, nehrozia žiadne veľké problémy. Zvyknúť si však treba hlavne na malé šípky a natesno situovaný ľavý shift, rovnako ako kláves umiestnený vedľa Enteru. S výnimkou toho sú klávesy umiestnené s rozumnými rozostupmi, pričom majú dobrý zdvih.

Samotné odpojenie tabletu nevyžaduje stlačenie žiadneho tlačidla, namiesto toho stačí obrazovku jednoducho silnejšie potiahnuť smerom hore, čím dôjde k oddeleniu od doku s klávesnicou. Uchytenie je postavené na magnetickom princípe, pričom dodatočnú stabilitu tabletu zabezpečuje dvojica pántov. Vďaka váhe doku nehrozí s výnimkou prípadu maximálneho naklonenia obrazovky, prevrhnutie zariadenia počas používania.

Aspire_Switch_11V_recenzia-3

Čím však Aspire zaujme je práve klávesnicový dok, ktorý okrem kláves a dodatočného USB portu verzie 3.0 obsahuje aj klasický pevný disk s kapacitou 500 GB. Acer svojho hybrida vybavil aj softvérom na definovanie toho, ako sa má tento pevný disk správať v momente, keď dôjde k odpojeniu tabletu. Disk sa tak môže napríklad uzamknúť, čím sa zamedzí neželanému prístupu k dátam. Táto funkcia je skutočne šikovná a môže osloviť viacero užívateľov, hlavne z firemného segmentu. Čo sa týka technických špecifikácií vnútorného disku, ide o 5400 otáčkový disk s reálnou kapacitou 465 GB. Ideálne riešenie pre skladovanie veľkého množstvá dát.

To najdôležitejšie pritom môže ostať uložené na SSD disku, ktorý je zabudovaný v tablete a užívateľ k nemu má neustály prístup. Reálna kapacita 128 GB SSD disku predstavuje 118 GB a užívateľ má dostupných necelých 90 GB, zvyšok si totiž ukrajuje operačný systém Windows 10 a predinštalované aplikácie. Z aplikácií výrobcu sa v systéme nachádza napríklad Acer Quick Acces, pomocou ktorej sa nastavujú funkcie SwitchLock – správanie pevného disku v doku, LumiFlex- ovládanie farieb a jasu, BlueLight Shield- minimalizácia modrého svetla a Acer Care Center, aplikácia monitorujúca stav systému a batérie, ktorá slúži aj na správu obnovenia a aktualizácií, ako aj ladenie systému.

acer

Displej

11,6- palcový displej s technológiou IPS ponúka maximálne rozlíšenie 1920 x 1200 pixelov, čo je pri danej veľkosti obrazovky skutočne výborná jemnosť. Technológia IPS poskytuje výborné pozorovacie uhly, problém, ako to už býva, je čitateľnosť na slnku, ktorá je veľmi nízka. Nakoľko ide o dotykovú obrazovku samozrejme sa nevyhneme zachytávaniu odtlačkov prstov, ktoré je potrebné sem-tam odstrániť pomocou handričky. Displeju ako takému nemáme čo vytknúť, páčil sa nám jeho jas, nakoľko aj pri nastavení na úroveň 25% sa nám v interiéri pracovalo vynikajúco. Dotykové ovládanie reaguje bez najmenších problémov a s výbornou odozvou.

Fotoaparát

Tablet je vybavený zadným fotoaparátom s rozlíšením 5 megapixelov, nečakajte tak žiadne prevratné snímky. Tie totiž dosahujú podpriemernú kvalitu a fotoaparát tak príde vhod skôr ako núdzové riešenie. Predná webkamera s rozlíšením 2 megapixely je na videohovory postačujúca.

 

Batéria

Acer Aspire Switch 11V je vybavený akumulátorom s kapacitou 4420 mAh, ktorý by pri energeticky nenáročnom procesore mal na prvý pohľad poskytovať viac než uspokojujúcu výdrž. Žiadne príjemné prekvapenie sa však nekoná. Pri prehrávaní Full HD videa sa výdrž vyšplhala len na skromné 3 a pol hodiny, pri kancelárskej práci dosiahla zase 4 hodiny 52 minút. V praxi však výdrž batérie závisí pochopiteľne od náročnosti práce, ktorá sa vykonáva, úrovne jasu a podobne. Pri vysokej záťaži sa výdrž rapídne znižuje a dosahuje len približne dve a pol hodiny.

Aspire_Switch_11V_recenzia-10

Výkon

Kúsok, ktorý nám na testovanie zapožičala spoločnosť Acer, bol vybavený procesorom Intel Core m5 so základnou pracovnou frekvenciou 800 Mhz, ktorá sa môže podľa potreby vyšplhať až na 2 Ghz, operačnou pamäťou DDR4 s veľkosťou 4 GB a SSD diskom s kapacitou 128 GB, ktorému sekunduje klasický pevný disk s kapacitou 500 GB. Ten je, ako bolo spomínané, zabudovaný v pripojiteľnom klávesnicovom doku. Operačným systémom je najnovší prírastok spoločnosti Microsoft – Windows 10 v 64-bitovom prevedení.

2

Acer Aspire Switch 11 V rozhodne nie je stavaný na prácu s náročnými aplikáciami alebo hrami. Okrem samotného procesoru to dokazuje aj integrovaná grafická karta Intel HD Graphics 5300. Na nej si súčasné herné tituly veru nezahráte, a aj pri tých starších sa nevyhnete kompromisom pri nastavovaní grafických detailov. S hrami z Windows Store si však poradí úplne bezproblémovo. Výsledky z benchmarkov Cinebench R15, CrystalDiskMark 5, 3D Mark a PC Mark 8 si môžete pozrieť na obrázkoch nižšie.

Acer Aspire Switch 11 V, ktorý zaujme hlavne pevným diskom zabudovaným v klávesnicovom doku, poskytuje dostatočný výkon na kanceláriu, multimédiá a staršie hry a celkovo ide o zaujímavé zariadenie typu 2-v-1. Pokrivkáva však výdržou batérie a rovnako nemožno prehliadnuť ani slabý touchpad. V konfigurácii, ktorú sme mali k dispozícií (m5,4gb,128GB SSD), je na trhu dostupný za cenu približne 680 euro.

Plusy

  • Pevný disk v dokovacej klávesnici
  • Klávesnica
  • Displej

Mínusy

  • Touchpad
  • Jediný plnohodnotný USB port
  • Výdrž batérie
  • Fotoaparát
15.12.2015

+