MojWindows

Ďalší z kurzov, ktoré sú dostupné pomocou portálu Microsoft Virtual Academy, sprevádza budovaním virtualizovaného datacentra. Primárnu úlohu v kurze zohrávajú virtualizačná platforma Microsoft Hyper-V a nástroj pre správu datacentra System Center Virtual Machine Manager, obidva vo verzii 2012 R2. Predošlé dve časti sa venovali vytváraniu virtualizačnej infraštruktúry, v tejto časti sa preto dozvieme niečo o práci s virtuálnymi strojmi. Najskôr sa pozrieme na možnosti konfigurácie a rôzne funkcie, ktoré virtuálne stroje obsahujú, potom na presúvanie virtuálnych strojov pomocou živých migrácií, ale aj na možnosti zálohovania a scenáre disaster recovery.

Prvý modul – Konfigurace virtuálních strojů

Prvý modul pokrýva témy ako: vytváranie virtuálnych strojov pomocou Virtual Machine Manageru, nastavovanie počtu procesorov, veľkosti pamäte, typu a počtu diskov, dynamická pamäť, možnosť konfigurovať minimálnu a maximálnu veľkosť pamäte pre virtuálny stroj. Ďalej Smart Paging, formát virtuálnych diskov VHDX, veľkosť virtuálnych diskov VHDX a možnosti ich úpravy, virtualizáciu Fibre Channel sietí a nastavovanie QoS. Dozvieme sa niečo o technológii Virtual Receive Side Scaling pre sieťové karty a  Virtual Machine Live Cloning. Modul obsahuje aj informácie o podpore linuxových distribúcií v platforme Virtual Machine Manageru a o druhej generácii virtuálnych strojov. Prvý modul je ukončený podrobnosťami o vlastnostiach automatickej aktivácii operačných systémov Windows vo virtuálnom stroji. Nasleduje praktická demonštrácia, ktorá divákov krok za krokom prevedie vytváraním virtuálnych strojov prvej a druhej generácie, vytváraním virtuálnych strojov pomocou PowerShellu a ukáže dynamickú pamäť v praxi.

MVA 18.10

Druhý modul – Mobilita virtuálních strojů

Druhý modul obsahuje informácie o tom, ako je technológia Live Migration implementovaná, ako funguje a aké prináša výhody. Podrobne sa venuje aj využitiu protokolu SMB a technológii Storage Live Migration. Na záver sa dozvieme niečo o presune bežiacich virtuálnych strojov medzi dvomi fyzickými zariadeniami, ktoré však nezdieľajú žiadne úložisko. Nasleduje demonštračná časť, v ktorej sú všetky teoretické poznatky ukázané priamo v praxi.

MVA 18.10 2

Tretí modul –  Replikace a ochrana virtuálních strojů

Posledný modul pokrýva replikáciu a ochranu bežiacich virtuálnych strojov, možnosti inkrementálnych záloh a ich základné vlastnosti. Navyše sa sa dozvieme, akým spôsobom funguje technológia Hyper-V Replica a nástroj Hyper-V Recovery Manager určený na plánovanie rekonfiguračných krokov pri disaster recovery.

Praktická demonštrácia krok za krokom potom ukazuje konfiguráciu Hyper-V repliky v konzoly prostredia Hyper-V Manager a nastavenie repliky Hyper-V stroja. Pokračuje ukážkou, akým spôsobom správne nastaviť Hyper-V Replica Broker v prostredí Failover Cluster Manager.

MVA 18.10 3

Kurz Virtualizace v podání Microsoftu nájdete na webovej stránke portálu Microsoft Virtual Academy, kde sú dostupné aj ďalšie sprievodné materiály.

18.10.2015

+