Dell pristupuje k projektu „Windows 10 pre ARM“ pragmaticky, počká si na reakciu trhu

Už od prvého odhalenia myšlienky Windows 10 bežiaceho na procesoroch architektúry ARM panuje okolo tejto témy značný ruch. Hoci Microsoft sa o niečo podobné pokúšal už pred časom s Windows RT, čo skončilo neúspechom, aktuálny experiment presadiť zariadenia novej kategórie stavia na podstatne pevnejších základoch.

Dostupnosť všetkých, nie len UWP aplikácií, kompaktné rozmery zariadení, nadštandardná výdrž batérie a možnosť neustáleho prístupu na internet vyzerajú byť dostatočne veľkým lákadlom pre potenciálnych zákazníkov, čo prirodzene nenecháva chladných ani výrobcov hardvéru. Časť z nich sa preto do projektu zapojila takpovediac v prvej vlne, bez toho, aby počkali na „referenčné“ zariadenie od Microsoftu.

Náš tip
Microsoft má pripravovať skladací tablet s dôrazom na dotykové pero a Windows 10 pre ARM

Do produkcie vlastných zariadení s procesorom Qualcomm Snapdragon 835 sa aktívne pustila dvojica HP a ASUS, z dielne ktorých sme už prvé kúsky mali možnosť vidieť, hoci stále čakáme na ich reálnu dostupnosť. K nim sa má čoskoro pripojiť aj spoločnosť Lenovo, čím sa ponuka ešte rozšíri.

Z významných hardvérových partnerov Microsoftu bol ale v prípade projektu Windows 10 na ARM, akosi ticho Dell. Až počas nedávnej prezentácie noviniek Dell XPS 13 a 15, zástupcovia spoločnosti pre portál WindowsArea.de uviedli, prečo to tak bolo, a aké sú teda vlastne plány.

Súvisiacie články

Dell na rozdiel od vyššie spomínaných výrobcov zvolil opatrnejší plán – podrobne sledovať, aké bude prijatie nového typu zariadení ostatných výrobcov, a čo na to celé povie trh. Do produkcie prvej generácie zariadení sa preto Dell nezapája.

Toto rozhodnutie prirodzene odôvodňuje tým, že predošlé projekty s architektúrou ARM (Windows RT a Windows Phone) skončili veľmi neslávne.

Zástupcovia spoločnosti zároveň vyjadrili svoje pochybnosti týkajúce sa celkového výkonu ARM procesorov v porovnaní s ich konkurenciu z tradičného radu AMD a Intel. Aktuálnej opatrnosti sa preto nedá príliš čudovať, kedže prípadný neúspech by znamenal nemalú finančnú stratu.

Náš tip
Microsoft začal od vývojárov prijímať UWP aplikácie s optimalizáciou pre „Always Connected“ zariadenia

Zdroj. WL

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.