Unikli informácie o tom koľko budú výrobcov stáť licencie na Windows 10 podľa výbavy zariadení

Okrem zmien, ktoré sa týkajú pridania takzvaného režimu „S Mode“ do rôznych edícii operačného systému Windows 10, sa Microsoft pripravuje aj na zmenu licenčných poplatkov pre svojich hardvérových partnerov. K zmenám cenovej politiky má dôjsť od 2. apríla a od 1. mája sa má v ponuke objaviť aj edícia Windows 10 Home Advanced.

Portál Thurrot uvádza, že všetky tieto informácie majú pochádzať z dokumentov, ktoré Microsoft zaslal práve svojim OEM partnerom.

Pre OEM partnerov bude dostupných päť variantov systému s definovanými parametrami, z ktorých si môžu vybrať ten, ktorý pre ich zariadenie vyhovuje najviac. Jednotlivé varianty sa od seba líšia cenovo a každý stupeň má presne stanovené pre aký hardvér je určený. Varianty nesú označenia Entry, Value, Core, Core+ a Advanced.

Variant „Entry“ je určený pre lacné zariadenia s malým výkonom. Konkrétne sa spomína výbava pozostávajúca z procesora Intel Atom, Celeron alebo Pentium, menej ako 4 GB operačnej pamäte a maximálne 32 GB SSD disk. V závislosti od typu zariadenia je tu spomínaná aj veľkosť obrazovky –  do 11,6 palcov v prípade tabletov a hybridov, do 14,1 palcov pre notebooky a v prípade All-in-One je to údajne viac ako 17 palcov.

Spadajú sem edície Windows 10 Home, Home v režime „S Mode“ a údajne aj nová edícia Home Advanced. To si ale odporuje s informáciami, ktoré samotný portál Thurrot uvádza v ďalšom článku, kde tvrdí že má ísť o edíciu Home upravenú pre tie najvýkonnejšie zariadenia. Cena licencií má byť v prípade týchto zariadení na 25 dolárov.

Variant „Value“ v sebe skrýva rovnaké edície Windows 10, ktoré sú ale určené pre zariadenia s procesormi Intel Atom, Celeron alebo Pentium, menej ako 4 GB operačnej pamäte, maximálne 64 GB SSD diskom alebo maximálne 500 GB tradičným platňovým diskom. Cena za licencie spadajúce do okruhu „Value“  je pre výrobcov stanovená na 45 dolárov.

Súvisiacie články

V prípade variantu  „Core“ sa uvádza len toľko, že je určený pre zariadenia, ktoré nespadajú do kategórií z „Core+“ a „Advanced“. Cena licencií pre tento typ zariadení má byť stanovená na 65,45 dolárov.

„Core+“ pokrýva zariadenia s výkonnými procesormi, od 4 do 8 GB operačnej pamäte, maximálne FullHD rozlíšením obrazovky a diskami do kapacity 2 TB. Cena licencií je stanovená na 86,66 dolárov.

Do posledného variantu „Advanced“ majú spadať tie najvýkonnejšie zariadenia a cena licencií je uvedená na 101 dolárov. Konkrétne sa spomínajú ľubovoľné konfigurácie s procesormi Intel Core i9, viac ako 6-jadrové modely Intel Core i7, ľubovoľné modely Intel Core i7 s viac ako 16 GB operačnej pamäte alebo ľubovoľné modely AMD FX/ Ryzen 7 s viac ako 16 GB operačnej pamäte. Patria sem aj zariadenia s ľubovoľnou výbavou pokiaľ majú obrazovku aspoň so 4K rozlíšením.

Portál Thurrot ďalej uvádza, že Microsoft výrobcov zariadení tlačí k tomu, aby ich produkty mali ako predvolený prehliadač zvolený Microsoft Edge, nainštalovanú UWP aplikáciu LinkedIn a nainštalovaný Office. Ďalej sa majú postarať aj o tom, že na ploche a paneli úloh bude umiestnený maximálne jeden odkaz na tradičnú (Win32) aplikáciu. Pre ponuku Štart má zase platiť pomer 1:3 – 1 klasická aplikácia za každé tri z ponuky obchodu Microsoft Store.

Zdroj: Thurrot

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.