Windows 10 na Chromebookoch sa zjavne nekoná

V lete minulého roka sa začali vo veľkom objavovať informácie o zaujímavom kroku zo strany spoločnosti Google, ktorá pracovala na tom, aby majitelia Chromebookov mohli na svojich zariadeniach v prípade záujmu používať aj Windows 10.

Oficiálne informácie boli prakticky neexistujúce, no na základe toho mála, čo sa dostalo do obehu, to vyzeralo tak, že projekt s pracovným názvom „Campfire“ si za úlohu dáva prípravu podhubia pre takzvaný „dual-boot“. To by znamenalo, že na disku zariadenia by boli nainštalované dva systémy súčasne a používateľ pri zapnutí zvolí, či chce spustiť možnosť jeden alebo dva.

Odkazy na prebiehajúce práce sa nachádzali v zdrojovom kóde, kde vývojári pridávali rôzne komentáre a zmeny, no okrem toho ich podporovala aj skutočnosť, že pre Pixelbook bola v hre certifikácia na používanie Windows 10.

Súvisiacie články

Nadšenie opadlo, mesiace bežali bez nových informácií, no a teraz sa ukazuje, že celý projekt „Campfire“ zjavne zapadne prachom bez reálnych výsledkov.

Web About Chromebooks dnes informoval, že vývojári Googlu zo zdrojových kódov odstránili predtým zavedené úpravy z tejto oblasti a celú funkciu pre spúšťanie „alternatívnych“ operačných systémov označili za zavrhnutú. Ako web ďalej podotýka, väčšina prác prebiehala medzi septembrom a decembrom 2018, no potom všetko náhle utíchlo.

Nakoľko Google tento projekt nikdy oficiálne neohlásil, je celkom možné, že išlo o odvážny experiment, ktorý nakoniec prestal dávať zmysel. Napriek tomu všetkému je to škoda, nejedného technologického nadšenca by takáto vec určite potešila, hoci celková praktickosť by bola asi veľmi otázna.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.