Prečo už Microsoft začal s testovaním aktualizácie pre rok 2020?

Keď Microsoft členom programu Windows Insider sprístupnil testovacie verzie veľkej aktualizácie pre Windows 10 plánovanej až na jar budúceho roka, poriadne tým všetkých zaskočil. Približne v polovici februára tak došlo k bezprecedentnému stavu, kedy redmondský gigant verejne oznámil aktívne práce na troch veľkých aktualizáciách súčasne. K niečomu podobnému dovtedy nedošlo. Na margo tohto postupu padlo len vágne vyjadrenie, že niektoré veci na ktorých sa pracuje v súvislosti s veľkou aktualizáciou pre rok 2020 jednoducho potrebujú viac času.

Kombinácia neštandardného postupu s týmto vyjadrením vyvolala vlnu špekulácií. Množstvo ľudí bolo presvedčených, že Microsoft plánuje prechod na systém jednej veľkej aktualizácie ročne, iní prišli k záveru, že dodatočný čas je potrebný kvôli oddeleniu prehliadača Microsoft Edge od systému, aby sa urobil priestor pre jeho novú generáciu.

Ďalšie špekulácie sa pohrávali s myšlienkou, že to celé súvisí s prípravami nového systému Windows Lite. Konzervatívnejšie hlasy sa zas prikláňali k myšlienke, že systém sa proste dočká veľkých vylepšení a množstva nových funkcií, s čím je spojená nutnosť poriadneho testovacieho procesu. Ako ale zistil portál ZDnet, celé je to inak a dôvod je omnoho prozaickejší a suchší.

Súvisiacie články

Stručne povedané, Microsoft výrazným spôsobom upravuje „vnútornosti“ svojho systému, teda jadro, súborový systém a  ďalšie základy na ktorých je Windows 10 postavený. Jednak ide o celkovú optimalizáciu, čo by sa malo odraziť na stabilite a výkone nadchádzajúcich verzií tohto systému, no zároveň to súvisí s užšou spoluprácou medzi tímom, ktorý pracuje na Azure a tým, ktorý má pod palcom Windows.

Tie totiž vychádzajú z rovnakých základov, ktoré však doteraz boli primárne orientované smerom ku klientskému Windowsu, serverovému Windowsu a konzole Xbox. Po novom ale bude mať tím pracujúci na platforme Azure rovnakú štartovaciu pozíciu ako ostatný. Úlohu v tom teda zohráva aj nie tak dávna reorganizácia v štruktúrach Microsoftu, ktorá prakticky začala odchodom Terryho Myersona.

Jarnej aktualizácii pre rok 2020 bol poskytnutý dodatočný čas kvôli zmenám „pod kapotou“ a „upratovaniu“ v Microsofte, nie kvôli tomu, že sú pre ňu vyvíjané významné nové funkcie. To však nemusí znamenať, že nejaké tie „veľké veci“ sa nakoniec neobjavia, akurát skorší štart testovania, ku ktorému došlo, s nimi nesúvisí.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.