Creators Update do systému zavedie nové pravidlá inštalácie aplikácií

V pripravovanej aktualizácii Creators Update, ktorá v týchto dňoch prebieha poslednými zmenami by sa mala objaviť ešte minimálne jedna novinka. Tá v tichosti pribudla v najnovšom testovacom zostavení 15042. Ide o nové nastavenia pravidiel pre inštaláciu aplikácií.

Cez systémové nastavenia je možné zvoliť, aby bolo umožnené inštalovať výhradne aplikácie z Windows Store a žiadne iné. Systém vtedy pri pokuse o inštaláciu klasickej Win32 aplikácie stiahnutej cez internet alebo z iného zdroja zobrazí varovnú hlášku a inštalácii zabráni. Pokiaľ je to navyše možné, používateľovi odporučí vhodnú alternatívu, ktorá je dostupná vo Windows Store.

Nové nastavenia samozrejme ponúkajú viacero možností. Druhou možnosťou tak je preferovanie aplikácií z Windows Store, no zároveň umožnenie inštalácie aplikácií z iných zdrojov. V tomto prípade sa pri pokuse o inštaláciu klasickej Win32 aplikácie taktiež zobrazí varovná hláška s odporúčanou alternatívou, no jej súčasťou je aj tlačidlo pre pokračovanie v inštalácii.

Súvisiacie články

Treťou možnosťou v nastaveniach je povolenie inštalácie aplikácií z ľubovoľného zdroja. Táto možnosť je zároveň predvolená a reprezentuje štandardné správanie operačného systému. Žiadne varovné hlášky ani odporúčania sa v tomto prípade nezobrazujú. Priamo používateľ si úplne slobodne vyberie akú aplikáciu chce nainštalovať.

Z pohľadu celkovej bezpečnosti systému ide o zaujímavú funkciu, ktorá v podstate bojuje proti inštalácií škodlivého obsahu, ako aj nechcených aplikácií. Aplikácie zaradené vo Windows Store totiž musia prejsť verifikáciou a neobsahujú ani žiadne nechcené doplnky. Pre priemerného používateľa ale ovinka nebude až tak atraktívnou, keďže množstvo bežne používaných aplikácií sa vo Windows Store jednoducho nenachádza.

Náš tip
5 skvelých no nie príliš známych funkcií prehrávača VLC | Tipy
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.