Intel predstavil svoj prvý osemjadrový procesor

Spoločnosť Intel predstavila svoj prvý 8-jadrový procesor určený pre stolové počítače. Nový procesor nesie označenie Intel Core i7-5960X Extreme Edition, ktorý bol donedávna známy pod označením Intel Haswell-E. Nový procesor s najnovším čipsetom Intel X99 dokáže využívať pamäť DDR4 a spracovávať až 16 paralelných procesov súčasne.

Novinka je určená do tých najvýkonnejších zostáv, ktoré sú určené zväčša pre hráčov počítačových hier a náročných používateľov, ktorí pracujú s veľkými grafickými a multimediálnymi súbormi či databázami. Počítačových nadšencov určite potešia aj rozsiahle možnosti pretaktovania, vďaka čomu bude možné ešte dodatočne navýšiť už aj tak extrémne vysoký výkon nového procesoru. 

Novinka je súčasťou prerodu desktopu, ktorý bol spoločnosťou Intel ohlásený začiatkom roka. Zdá sa, že Intel to s týmto vyhlásením myslel vážne a nová generácia procesorov je zrejme tým správnym spôsobom, ako znovu nalákať užívateľov na používanie desktopových počítačov. Takmer ihneď po zverejnení nového procesoru uviedla spoločnosť Alienware informáciu o tom, že nový procesor použije vo svojej vlajkovej lodi medzi desktopovými počítačmi Alienware Area-51.

Súvisiacie články

Intel demonštruje výkon nového procesora aj na veľtrhu PAX, kde je procesor osadený v zostavách s rozličnými ďalšími komponentmi. Bežia na nich populárne herné tituly, ako napríklad Lucky’s Tale, Superhot s Oculus Rift, Dark Souls 2 a Titan Fall. Takto je demonštrovaný výborný výkon nového čipu, ktorý bude dostupný už tento týždeň. Jeho cena sa pritom bude pohybovať v rozmedzí od 389$ do 999$ (296€ – 760€) a na trh príde v 6-jadrovej a 8-jadrovej konfigurácii.

Zdroj: Tlačová správa Intel 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.