Qualcomm chystá lacnejšie a výkonnejšie ARM notebooky s Windows 10

Takzvané „Always Connected“ počítače s procesormi architektúry ARM a systémom Windows 10 síce na prvý pohľad vyzerali lákavo, no kvôli viacerým nedostatkom hlavne v oblasti výkonu, ako aj kvôli pomerne vysokej cene, doteraz veľa vody nenamútili.

Prvá generácia týchto zariadení s procesormi Snapdragon 835 a 850, ktorou si chceli výrobcovia viac-menej oťukať trh, sa v ponuke slovenských predajcov ani neobjavila, takže v tomto prípade sa o záujme zo strany zákazníkov nedá hovoriť. Napriek tomu, že situácia bola poriadne vzdialená ideálu, firma Qualcomm, ktorá celý projekt prakticky zastrešuje, naďalej pokračuje vo svojom snažení a inováciách.

Vďaka tomu by sme už v dohľadnej budúcnosti mali vidieť nové produkty, tentokrát dostatočne výkonné, ale hlavne aj kúsky s priaznivejšou cenou. V rozhovore pre Mobile Tech Podcast to stručne uviedol Don McGuire, viceprezident firmy Qualcomm. Plánom je podchytiť širšie spektrum cenových kategórií – od približne 300 po 800 dolárov. Na naplnenie plánov by mohol poslúžiť nový procesor s pracovným označením „Snapdragon 7cx“, špecificky vyvinutý pre použitie v notebookoch a konvertibiloch.

Firma tvrdí, že odpoveďou na neuspokojivý výkon ARM notebookov je už procesor Snapdragon 8cx, výkonovo porovnateľný s tradičným procesorom Intel Core i5, no ten je podľa všetkého určený pre „prémiové“ zariadenia, inak povedané, tie z vyššej cenovej kategórie.

Súvisiacie články

Zatiaľ nie je vôbec jasné, aký veľký rozdiel v celkovom výkone bude medzi dvojicou Snapdragon 7cx a 8cx, ani to, kedy by lacnejšie produkty mohli reálne prísť do ponuky. Spomínajú sa len „nadchádzajúce mesiace“, pričom veľký otáznik visí ešte aj nad dostupnosťou pre náš trh.

 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.