Ako vypnúť automatické otáčanie obrazovky vo Windows 10?

Automatické otáčanie obrazovky systému Windows 10 môže byť pre majiteľov tabletov a konvertibilov skvelou funkciou, keďže so svojimi zariadeniami môžu pracovať v rôznych polohách a orientáciách, no nie vždy je to vhodné.

Niekedy stačí len letmý pohyb a obrazovka sa nečakane otočí. Potom na rad prichádza niekedy až akrobatická manipulácia s polohou zariadenia, aby sa všetko vrátilo do takej podoby, ako to je momentálne vyžadované.

Či už pozeráte film, čítate elektronické knihy alebo pozeráte čo je vo svete nové, občas proste chcete mať istotu, že obrazovka sa vám neotočí ani pri menšej zmene uhlu pohľadu na obrazovku. Windows 10 na takéto situácie samozrejme myslí, a preto obsahuje niekoľko jednoduchých spôsobov ako aktuálnu orientáciu obrazovky uzamknúť.

Centrum akcií

Úplne najjednoduchším spôsobom ako to dosiahnuť je zapnutie funkcie „Uzamknúť otáčanie“ cez tlačidlo v Centre akcií. K nemu sa dostanete buď kliknutím ikony v pravom dolnom rohu panelu úloh alebo cez klávesovú skratku „Win + A“. Medzi ikonami následne nájdite „Uzamknúť otáčanie“ a kliknite na ňu, tak, aby zostala označená.

Súvisiacie články

Pokiaľ tam takúto ikonu nevidíte, kliknite na text „Rozbaliť“. Ak sa ale ikona neobjaví ani po tomto úkone, je pravdepodobné, že vaše zariadenie automatické otáčanie obrazovky proste nepodporuje. Overiť si to môžete ešte cez systémové nastavenia (Win + I), konkrétne v sekcii Systém-Oznámenia a akcie-Pridať alebo odstrániť rýchle akcie, kde by sa mohla nachádzať možnosť pre pridanie ikony „Uzamknúť otáčanie“. Ak tu chýba, tak je to jasné.

Občas sa môže stať, že ikona „Uzamknúť otáčanie“ je v Centre akcií prítomná, no nie je ju možné zvoliť. Dochádza k tomu hlavne v prípadoch, že zariadenie typu 2v1 má pripojenú klávesnicu alebo je zapnutý „Režim tabletu“.

Systémové nastavenia

Druhá možnosťou ako vypnúť automatické otáčanie obrazovky je prítomná priamo v systémových nastaveniach. Nachádza sa v sekcii Systém-Obrazovka ako prepínač „Uzamknúť otáčanie displeja“. Ak sa tu táto možnosť nenachádza, vaše zariadenie ju nepodporuje.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.