Python do Windows 10 nainštalujete už aj cez Microsoft Store

Microsoft Store prednedávnom získal zaujímavý prírastok. Ide o balíček programovacieho jazyka Python, ktorý obsahuje základy potrebné pre vytváranie a spúšťanie skriptov a celkovú prácu s týmto jazykom v rámci operačného systému Windows 10. Ten štandardne neobsahuje potrebnú podporu, a preto ju treba doinštalovať, s čím pomáha práve pridaný balíček.

Ako uvádzajú tvorcovia , ide o zjednodušenú verziu inštalátora, ktorý pridáva potrebnú podporu pre spúšťanie skriptov, používanie balíčkov a prácu v prostrediach ako je napríklad IDLE. Python je zároveň zabudovaný aj do príkazového riadka a PowerShellu, na prístup je potrebné použiť príkaz „python“.

Výhodou je to, že inštalácia z obchodu Microsoft Store prebieha jediným kliknutím, bezpečne, bez rizika že by mohlo dôjsť k poškodeniu ostatných programov. Na druhú stranu, aktuálne dostupná verzia „Python 3.7“ nie je zatiaľ považovaná za plne stabilnú a naďalej prebieha overovanie funkčnosti a dodatočné úpravy. Finálna verzia by mala byť dostupná už čoskoro.

Súvisiacie články

Navyše kvôli obmedzeniam v aplikáciách inštalovaných z Microsoft Store, vytvorené skripty nemusia mať plný prístup pre zápis do „zdieľaných lokácií“ ako napríklad priečinok TEMP či systémové registre. Na základnú prácu ale podľa všetkého zverejnený balíček postačuje.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.