MojWindows

Microsoft Store prednedávnom získal zaujímavý prírastok. Ide o balíček programovacieho jazyka Python, ktorý obsahuje základy potrebné pre vytváranie a spúšťanie skriptov a celkovú prácu s týmto jazykom v rámci operačného systému Windows 10. Ten štandardne neobsahuje potrebnú podporu, a preto ju treba doinštalovať, s čím pomáha práve pridaný balíček.

Ako uvádzajú tvorcovia , ide o zjednodušenú verziu inštalátora, ktorý pridáva potrebnú podporu pre spúšťanie skriptov, používanie balíčkov a prácu v prostrediach ako je napríklad IDLE. Python je zároveň zabudovaný aj do príkazového riadka a PowerShellu, na prístup je potrebné použiť príkaz „python“.

Výhodou je to, že inštalácia z obchodu Microsoft Store prebieha jediným kliknutím, bezpečne, bez rizika že by mohlo dôjsť k poškodeniu ostatných programov. Na druhú stranu, aktuálne dostupná verzia „Python 3.7“ nie je zatiaľ považovaná za plne stabilnú a naďalej prebieha overovanie funkčnosti a dodatočné úpravy. Finálna verzia by mala byť dostupná už čoskoro.

Navyše kvôli obmedzeniam v aplikáciách inštalovaných z Microsoft Store, vytvorené skripty nemusia mať plný prístup pre zápis do „zdieľaných lokácií“ ako napríklad priečinok TEMP či systémové registre. Na základnú prácu ale podľa všetkého zverejnený balíček postačuje.

09.01.2019

+