Ako nastaviť automatické vypnutie počítača po určitom čase? | Návod

Pri práci s počítačom občas narazíme na situáciu, kedy potrebujeme odísť, no stále nám beží nejaká tá úloha, ktorá musí prebehnúť predtým, ako ho môžeme vypnúť. Napríklad sťahujeme veľkú aktualizáciu na nejakú z hier, prípadne si pred spaním chceme pustiť film, a po jeho skončení počítač automaticky vypnúť.

Priamo v  nastaveniach je síce možné zvoliť po akej dlhej nečinnosti má dôjsť k vypnutiu obrazovky a následne aj k prechodu do režimu spánku, no množstvo ľudí stále preferuje úplné vypnutie. Z režimu spánku sa v špecifických prípadoch počítač dokonca môže prebrať a následne bude dlhú dobu bežať, až kým sa opäť neuspí.

Windows 10 za najlepšiu cenu

Pre jednoduché naplánovanie automatického vypnutia počítača po určitej dobe nemusíme hneď siahať po aplikáciách tretích strán, poslúži nám príkaz „shutdown“ zadaný buď v príkazovom riadku alebo v ponuke „Spustiť“ (Win + R).

Dostupných je aj niekoľko parametrov, ktoré rozhodne prídu vhod a sú veľmi prosté. Základný parameter určuje, čo sa má vlastne stať -s znamená vypnutie počítača, -h použijeme ak chceme počítač uspať, -l ak sa chceme odhlásiť od používateľského konta a -r ak chceme naplánovať reštartovanie počítača. Pri zadávaní príkazu shutdown si teda vyberieme jeden z nich podľa našej potreby.

Druhým pre nás potrebným parametrom je -t hodnota, kde t znamená odpočet do vykonania akcie a hodnota predstavuje čas v sekundách.

Pre príklad, zadanie príkazu shutdown -s -t 360 znamená automatické vypnutie počítača po uplynutí 6 minút.

Súvisiacie články

Tretím parametrom, ktorý nám príde vhod je -f, a ten znamená vynútené ukončenie všetkých bežiacich aplikácií a následne vykonanie úlohy. To príde vhod, pokiaľ si musíme byť istý, že príkaz sa vykonal za každú cenu, hoci aj stratu údajov, v prípade, že niektorá z bežiacich aplikácii nestihla dokončiť svoju úlohu.

Príkaz shutdown -s -t 3600 -f teda znamená, že systém sa automaticky vypne po hodine, pričom dôjde k vynútenému ukončeniu všetkých bežiacich aplikácii.

Windows 10 za najlepšiu cenu

Posledným príkazom, ktorý v súvislosti s plánovaním vypnutia počítača potrebujete vedieť je shutdown -a. Ten slúži na zrušenie aktuálne naplánovaného príkazu na vypnutie, uspanie, či odhlásenie. Vhod príde ak napríklad zadáme nesprávnu hodnotu pre čas, prípadne zistíme, že potrebujete aby systém bežal o niečo dlhšie. Pôvodne naplánovanú úlohu teda zrušíme a podľa potreby zadáme novú.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.