Pracovná stanica HP Z8 G4 je tým najvýkonnejším, čo na trhu nájdete

HP počas septembra predstavilo novú, kompletne prestavanú generáciu pracovných staníc s tradičným označením Z. Súčasťou tejto generácie je aj model HP Z8 G4, ktorý si uchmatol titul najvýkonnejšej pracovnej stanice súčasnosti. Virtuálna realita, strih videa v rozlíšení 8K, či náročné simulácie tak nebudú veľkým problémom.

K dispozícii bude celkovo trojica nových modelov s označeniami Z4, Z6 a Z8, pričom každý z nich bude dostupný vo viacerých konfiguráciách. V prípade všetkých modelov je ku komponentom možné pristupovať bez použitia nástrojov a HP prízvukuje aj dôkladné testovanie spoľahlivosti.

Základný model Z4 je možné osadiť procesorom rodiny Intel Xeon s maximálne 10 jadrami, operačná pamäť dosiahne maximálne 256 GB a z pohľadu úložiska sa pozeráme na maximálne 4 TB. HP pri tomto modeli vyzdvihuje dostupnosť dvoch slotov M.2, ako aj duo gigabitových sieťových kariet. Predajná cena za model Z4 začína na 2000 €, dostupnosť je stanovená na december.

Predstaviteľom strednej triedy je model s označením Z6. Ten môže byť vybavený až dvojicou procesorov Intel Xeon Platinum 8180, ktoré majú po 28 jadier s pracovnou frekvenciou 2,5 Ghz a 38,5 MB L3 cache. Osadiť je možné maximálne 384 GB operačnej pamäte a maximálne 4 TB úložisko. Rovnako ako v prípade základného modelu, ani tu nechýba dvojica M.2 slotov pre osadenie SSD diskov HP Z Turbo Drive. Cena začína na 2500 € a očakávaná dostupnosť je od októbra tohto roka.

Súvisiacie články

Model Z8 G4 síce ponúkne maximálne dvojicu procesorov Intel Xeon Platinum 8180 rovnako ako Z6, no zaujímavé to začína byť pri operačnej pamäti a úložisku. Osadiť je totiž možné až 1,5 TB operačnej pamäte a úložiská s celkovou kapacitou 48 TB.

Od budúceho roka bude navyše dostupná konfigurácia s procesormi 8180M, ktoré podporujú maximálne 3 TB operačnej pamäte. Pokiaľ by teda zákazník mal záujem osadiť všetkých 24 slotov pre operačnú pamäť, urobiť tak bude môcť. O dostatočný grafický výkon sa potom postará trojica kariet Nvidia Quadro P6000, prípadne AMD Radeon Pro WX 9100. HP uvádza, že celé to napája 1700 W zdroj.

Pracovná stanica ďalej ponúka 9 PCIe slotov, Bluetooth 4.2, duo gigabitových sieťových portov, či Thunderbolt 3. Predaj HP Z8 začína od októbra a základná cena je stanovená na 4500 €. Záujemcovia o najvyššiu konfiguráciu si však budú musieť pripraviť niekoľkonásobne viac.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.