MojWindows

HP počas septembra predstavilo novú, kompletne prestavanú generáciu pracovných staníc s tradičným označením Z. Súčasťou tejto generácie je aj model HP Z8 G4, ktorý si uchmatol titul najvýkonnejšej pracovnej stanice súčasnosti. Virtuálna realita, strih videa v rozlíšení 8K, či náročné simulácie tak nebudú veľkým problémom.

K dispozícii bude celkovo trojica nových modelov s označeniami Z4, Z6 a Z8, pričom každý z nich bude dostupný vo viacerých konfiguráciách. V prípade všetkých modelov je ku komponentom možné pristupovať bez použitia nástrojov a HP prízvukuje aj dôkladné testovanie spoľahlivosti.

Základný model Z4 je možné osadiť procesorom rodiny Intel Xeon s maximálne 10 jadrami, operačná pamäť dosiahne maximálne 256 GB a z pohľadu úložiska sa pozeráme na maximálne 4 TB. HP pri tomto modeli vyzdvihuje dostupnosť dvoch slotov M.2, ako aj duo gigabitových sieťových kariet. Predajná cena za model Z4 začína na 2000 €, dostupnosť je stanovená na december.

Predstaviteľom strednej triedy je model s označením Z6. Ten môže byť vybavený až dvojicou procesorov Intel Xeon Platinum 8180, ktoré majú po 28 jadier s pracovnou frekvenciou 2,5 Ghz a 38,5 MB L3 cache. Osadiť je možné maximálne 384 GB operačnej pamäte a maximálne 4 TB úložisko. Rovnako ako v prípade základného modelu, ani tu nechýba dvojica M.2 slotov pre osadenie SSD diskov HP Z Turbo Drive. Cena začína na 2500 € a očakávaná dostupnosť je od októbra tohto roka.

Model Z8 G4 síce ponúkne maximálne dvojicu procesorov Intel Xeon Platinum 8180 rovnako ako Z6, no zaujímavé to začína byť pri operačnej pamäti a úložisku. Osadiť je totiž možné až 1,5 TB operačnej pamäte a úložiská s celkovou kapacitou 48 TB.

Od budúceho roka bude navyše dostupná konfigurácia s procesormi 8180M, ktoré podporujú maximálne 3 TB operačnej pamäte. Pokiaľ by teda zákazník mal záujem osadiť všetkých 24 slotov pre operačnú pamäť, urobiť tak bude môcť. O dostatočný grafický výkon sa potom postará trojica kariet Nvidia Quadro P6000, prípadne AMD Radeon Pro WX 9100. HP uvádza, že celé to napája 1700 W zdroj.

Pracovná stanica ďalej ponúka 9 PCIe slotov, Bluetooth 4.2, duo gigabitových sieťových portov, či Thunderbolt 3. Predaj HP Z8 začína od októbra a základná cena je stanovená na 4500 €. Záujemcovia o najvyššiu konfiguráciu si však budú musieť pripraviť niekoľkonásobne viac.

26.09.2017

+