Malá časť zdrojových kódov Windows 10 sa dostala do obehu

Ešte počas minulého týždňa, konkrétne v piatok, došlo k úniku zdrojových kódov operačného systému Windows 10, pričom prvotné informácie hovorili, že išlo o dáta v objeme neuveriteľných 32 TB. Tie mali byť umiestnené na FTP server BetaArchive. Všetko tak nasvedčovalo tomu, že ide o najväčších softvérový únik v doterajšej histórii, a pre samotný Microsoft by išlo o problém s ďalekosiahlymi následkami.

V priebehu niekoľkých hodín po medializácii úniku interných zdrojových kódov, sa ale ozval samotný prevádzkovateľ úložiska BetaArchive, ktorý otvorene informoval, že vonkoncom nešlo o dáta v spomínanom rozsahu. Namiesto toho malo reálne ísť len o niečo málo vyše 1,2 GB (12 vydaní po 100 MB), pričom obsahom neboli žiadne prísne strážené dáta, ale zdrojové kódy, ktoré Microsoft prostredníctvom programu Shared Source Initiative zdieľa s OEM partnermi, či vládnymi inštitúciami.

Zdrojové kódy boli navyše verejne dostupné len krátku dobu, keďže prevádzkovateľ úložiska BetaArchive ich následne stiahol z obehu kvôli vyšetreniu situácie. Konkrétne mali obsahovať časti základných hardvérových ovládačov, Wi-Fi, či funkcie Plug-and-Play. Nakoniec tak nešlo o situáciu v tak obrovskom rozsahu, ako sa pôvodne myslelo. Stále však ide o problém, keďže zverejnenie zdrojových kódov môže kriminálnym živlom podstatne uľahčiť hľadanie zraniteľností operačného systému.

Súvisiacie články

Momentálne nie je známe, ako sa predmetné dáta dostali do obehu. Za možný zdroj bola síce v médiách označená aj dvojica Britov, ktorých zatkli počas týždňa za opakovaný prienik do siete Microsoftu. Prevádzkovateľ služby BetaArchive však uvádza, že tu nie je žiadna súvislosť so súčasným prípadom.

Zdroj: TheVerge

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.