Náramok Emma Watch dokáže pacientom s Parkinsonovou chorobou dramaticky zlepšiť kvalitu života

Technologická konferencia Build 2017 nebola len o tom, aké novinky pre vývojárov a bežných používateľov čakajú v blízkej budúcnosti operačný systém Windows 10. Bola aj miestom, kde Microsoft prezentoval prepojenie technológií s ľudským životom, a to ako technológie dokážu ľuďom reálne pomôcť. Veľmi zaujímavým z tohto pohľadu bol elektronický náramok označovaný názvom Emma Watch, ktorý dokáže pomôcť ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou.

Náramok Emma Watch funguje tak, že do mozgu posiela pomocou vibrácií podnety, ktoré ho „rozptýlia“ a tým pádom sa nepokúsi ovládať končatiny, čo vyvoláva ich chvenie. Náramok tak aktívne bojuje proti jednému z najbežnejších symptómov Parkinsonovej choroby. Celý proces pomáha ukľudniť svalové pohyby a činnosti ako písanie, ktoré predtým boli nemožne, sa razom stávajú uskutočniteľnými.

Napriek tomu, že momentálne ide len o prototyp, už teraz predstavuje vynikajúci krok vpred pre používanie nositeľnej elektroniky v oblasti boja proti zákerným neliečiteľným chorobám, ktorý pacientom môže dramaticky zlepšiť kvalitu života.

Súvisiacie články

Parkinsonovou chorobou trpí na celom svete podľa odhadov viac ako 10 miliónov ľudí, a preto je každá pomoc vítaná. Náramok Emma Watch je pomenovaný po Emme Lawton, ktorá pracovala ako grafická dizajnérka, až kým ju o potrebnú motoriku rúk nepripravila zákerná choroba. Pomôcť sa jej rozhodla dobrá priateľka Haiyan Zhang, ktorá pôsobí ako riaditeľka výskumnej divízie Microsoft Research a  náramok vytvorila špeciálne pre ňu.

Emma Lawton náramok používa na generovanie sérií rytmických vibrácií, no tie je možne plne prispôsobiť pomocou aplikácie na tablete s Windows 10. Tvorca náramku sa teraz so svojim výskumom plánuje hlbšie zamerať na to, ako môže využitie senzorov a umelej inteligencie pomôcť v boji proti Parkinsonovej chorobe.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.