Aktualizácia Creators Update prinesie natívnu podporu pre rýchlejšie Wi-Fi

Windows 10 sa má s príchodom nadchádzajúcej veľkej aktualizácie Creators Update dočkať obrovskej dávky nových funkcií a vylepšení. Očakávanou novinkou z technickejšieho súdka je pridanie natívnej podpory pre Wi-Fi štandard 802.11ad, ktorý je marketingovo označovaný ako WiGig. Informácie o pripravovanom vylepšení pochádzajú ešte z vývojárskej akcie WinHEC 2016, ktorá prebehla koncom roka v Číne.

Zatiaľčo staršie Wi-Fi štandardy využívajú pásma 2,4 a 5Ghz, novší štandard 802.11ad mieri do nelicencovaného frekvenčného pásma 60 Ghz. Teoretická rýchlosť prenosu tak dosahuje až 8 Gbps, čo je viac ako dvojnásobok oproti aktuálnemu štandardu 802.11ac. Na druhej strane, nedostatkom je menší efektívny dosah. Ideálnym použitím je tak rýchly prenos súborov v sieti na krátku vzdialenosť, ideálne v rámci jednej miestnosti. Microsoft má však na mysli trochu iné využitie.

Súvisiacie články

Novší štandard plánuje primárne využívať pre univerzálne bezdrôtové dokovacie stanice. Cieľom je to, aby ľubovoľné Windows zariadenie bez ohľadu na to, či ide o počítač, notebook, tablet alebo smartfón bolo bez problémov možné bezdrôtovo pripájať k dokovacím staniciam. Pre využívanie výhod štandardu 802.11ad je potrebná aj kompatibilná hardvérová výbava, preto by sme počas roka mali vidieť viacero nových zariadení.

Zdroj: Wi-Fi, Neowin

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.