Podiel verzií Windows : Sedmička má menej ako polovicu, desiatka spomaľuje

Analytická spoločnosť Net Applications, ktorá monitoruje tisícky webových stránok, zverejnila zozbierané údaje za minulý mesiac. Tie ukazujú, že celkový podiel operačných systémov Windows mierne poklesol. Zatiaľ čo v marci si Windows na počítačoch ukrajoval 90,45%, v apríli to bolo už „len“ 89,23%. No padal aj Linux. Ten sa z pôvodných 1,78% dobojoval k aktuálnym 1,56%. Naopak nárast zaznamenal Mac OS, ktorý sa vyšvihol zo 7,77% na aprílových 9,2%.

Medzi jednotlivými verziami operačného systému Windows nedošlo k žiadnej zmene rebríčkov, no napriek tomu bol zaznamenaný vývoj zaujímavý. Podiel na trhu s operačnými systémami mierne rástol v prípade Windows 10 a prekvapivo Windows 8. Najnovší počin Microsoftu svoj podiel však zvýšil len mierne a to zo 14,15% na 14,35%. Prílev nových používateľ tak už nie je výrazný ako po minulé mesiace. Pomaly sa ale blíži koniec termínu, kedy je možné bezplatne na tento systém prejsť z verzií Windows 7 a Windows 8.1, kvôli čomu sa očakáva nárazový príchod nových používateľov v mesiacoch jún a júl.

Ostatné verzie systému zaznamenali značný pokles. Podiel najpopulárnejšieho Windows 7, ktorý rebríčku dlhodobo kraľuje, klesol o viac ako 3% a systém sa tak prvýkrát počas obdobia dvoch rokov ocitol pod hranicou 50%. Kým v marci bol zaznamenaný na 51,89% počítačov, v apríli už len na 48,79%. Windows XP naďalej umiestnený na tretej priečke končil apríl s podielom 9,66%. Oproti marcovým 10,9% teda klesol o 1,24%. Windows 8.1 si naďalej drží štvrtú priečku a v apríli bol používaný na 9,16% počítačov. Oproti marcu to predstavuje pokles o 0,4%.

Súvisiacie články

Zdroj: Net Applications

 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.