Vo Fast Ringu je dostupný Windows 10 Insider Preview Build 14316

Microsoft dnes večer v rámci programu Windows Insider vydal ďalšiu verziu operačného systému Windows 10 PC a tentokrát novinkami rozhodne nešetril. Build 14316 ich prináša celú hromadu. Niektoré z nich sme pritom mohli vidieť prezentované počas konferencie Build.  Insideri dnes tak dostali poriadnu nádielku funkcií, ktoré budú súčasťou veľkej letnej aktualizácie Anniversary Update.

Pribudol shell Bash priamo v prostredí Windows. Pre jeho využívanie je potrebné aktivovať vývojársky mód. Ten sa nachádza v nastaveniach v záložke Update & security. Tento proces však môže skončiť v niektorých prípadoch chybou a Microsoft preto zverejnil ďalšie možné postupy ako zapnúť vývojársky mód.

Následne je nutné cez nastavenia „Turn Windows features on or off“ nájsť a povoliť „Windows Subsystem for Linux (Beta)“.

Konečným krokom je v príkazovom riadku zadať „bash“.

Cortana sa dočkala celej škály vylepšení, ktoré prinášajú lepšiu synchronizáciu so smartfónmi. Prvou z nich je zobrazovanie notifikácií o nízkom stave batérie synchronizovaného smartfónu.

Ďalšou novinkou je možnosť vyhľadať alebo zavolať na stratený smartfón.

Pribudla aj možnosť zdieľať mapové súradnice. Na počítači si používateľ vyhľadá, ako sa dostane na požadované miesto a Cortana otvorí navigáciu na rovnaké miesto aj na smartfóne.

Okrem toho by od tohto buildu malo byť ľahšie nastaviť Cortanu na zariadeniach v podporovaných regiónoch.

Microsoft Edge sa dočkal nových rozšírení a tie doteraz dostupné boli aktualizované.

V systéme pribudla nová verzia klienta Skype, ktorá je vytvorená s použitím platformy UWP. Ide o akúsi prvotnú verziu obsahujúcu základné funkcie. Postupom času bude aplikácia vylepšená.

Vylepšení sa dočkalo aj Centrum akcií. Používatelia môžu určiť prioritu notifikácií, ktoré zobrazujú jednotlivé aplikácie. Okrem toho si môžu vybrať, koľko notifikácií bude viditeľných. Štandardne sú zobrazované tri notifikácie a pre zobrazenie ďalších je potrebné kliknúť na ponuku v Centre akcií.

Microsoft v tomto builde pridáva aj novú sadu emoji.

Pribudla aj očakávaná tmavá farebná schéma systému.

Systémová funkcia Connect (Pripojiť) umožňuje používanie režimu Continuum z podporovaného smartfónu bez nutnosti používať dock alebo Miracast adaptér. Ide o prvotnú verziu tejto funkcie a čoskoro by sme sa mali dočkať ďalších vylepšení.

Súvisiacie články

V režime virtuálnych pracovných plôch je možné pripnúť okno aplikácie tak, aby sa zobrazovalo na každej ploche.

Grafickými zmenami prešiel aj aktualizačný proces systému. Používateľ si navyše môže v nastaveniach aktualizácií určiť, kedy zariadenie aktívne používa a v tomto čase tak zamedzí automatickej inštalácií aktualizácií.

Položka Battery saver (Šetrič batérie) v nastaveniach bola premenovaná na Battery (Batéria). Zároveň tu pribudla správa aplikácií v režime šetrenia energie. Používateľ si tak môže vybrať, ktorým aplikáciám umožní bežať na pozadí a ktorým nie. Systém používateľa upozorní v prípade, že stav batérie klesne na 20% a spýta sa, či chce prejsť do režimu šetrenia energie.

V aplikácii Feedback Hub je možné komentovať jednotlivé príspevky.

Čo bolo opravené

Na zariadeniach s TRM čipom bol opravený problém s trackpadom a zvukom.

Opravené boli problémy s nesprávnym umiestnením textu pri zadávaní hesla Wi-Fi pripojenia.

Vyriešený bol problém, ktorý pri zapojení viacerých monitorov spôsoboval občasný pád Windows Explorera.

Notifikácie služby Windows Update používateľovi už správne otvoria históriu aktualizácií.

Opravený problém, ktorý spôsoboval, že aplikácie pripnuté v ponuke Štart po aktualizácií na nový build menili svoju pozíciu.

Možnosti „Aktualizovať a reštartovať“ a „Aktualizovať a vypnúť” už správne spustia aktualizačný proces.

Známe chyby

V aplikácii Visual Studio nie je možné spúšťať emulátor pre Windows 10 Mobile a HoloLens. Vývojárom sa preto ten build odporúča preskočiť.

Aplikácia Moderátor na uľahčenie prístupu nedokáže vo viacerých prípadoch správne pracovať s textom.

Sťahovanie súborov v prehliadači Microsoft Edge sa môže zaseknúť na 99%. Riešením je premenovanie sťahovaného súboru, čím sa preskočí proces kontroly obsahu. Odporúča sa to teda len pri sťahovaní z dôveryhodného zdroja.

Niektoré aplikácie môžu zobrazovať notifikácie bez textu. Ten je dostupný len v Centre akcií.

Vyhľadávanie cez ponuku Štart nemusí fungovať celkom správne. Prvé zadanie textu nenájde žiadne výsledky. Text je preto potrebné vymazať a zadať znova.

Zdroj: Microsoft

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.