Prieskum : Slovákom v práci najviac vadí pomalý počítač

Viete, čo najviac frustruje slovenských užívateľov firemného IT? Podľa prieskumu spoločnosti Intel je to pomalý počítač. Čakanie pri počítači vadí 64,3% užívateľom počítačov vo firmách na Slovensku. V poradí ďalej nasleduje pomalý štart a nábeh programov, ktoré iritujú taktiež 64,3% užívateľov. Pre 88,1% užívateľov je to slabá výdrž batérií notebookov. V Českej republike frustruje pomalý počítač 70,9% a pomalý štart niektorých programov vadí 59,5% užívateľom. Výsledky prieskumu realizovaného v 252 firmách na Slovensku a v Českej republike vo februári 2016 predstavila spoločnosť Intel na konferencii zorganizovanej pri príležitosti uvedenia šiestej generácie procesorov Intel Core vPro pre podnikové využitie.

Všetky situácie, ktoré firemných užívateľov vyvádzajú pravidelne z konceptu, majú spoločného menovateľa – na vine je vek firemných technológií a ich nedostatočná obmena. 55 % stolných počítačov v slovenských firmách presluhuje: sú staršie ako štyri roky a viac, čo má negatívny dopad na ich výkon, spoľahlivosť a spotrebu. V praxi sa vek počítača prejavuje tým, že nestačí nárokom nových aplikácií, programy dlho nabiehajú a užívateľ zariadenie vníma ako pomalé.

„Ľudia skutočne zažívajú frustráciu, keď im ich inteligentné zariadenia dokonale nezapadajú do ich životov – či už ide o čakanie, absenciu internetového pripojenia, zabudnuté heslo, chýbajúci adaptér alebo nedostatočnú výdrž batérie. Nie, že by sme sa hnevali priamo na počítače, skôr nás frustruje, keď nám niečo bráni v našom snažení a aktivitách. Toto platí rovnako pri úlohách spojených s produktivitou a prácou, v domácnosti a spoločenskom živote,“ uviedla Genevieve Bell, kultúrna antropologička zo spoločnosti Intel.

„Počet veľkých a stredne veľkých firiem, ktoré čelia nespokojnosti firemných užívateľov s pomalosťou informačných technológií, korešponduje s nevhodne nastaveným, poprípade úplne chýbajúcim cyklom obmeny stolných počítačov a notebookov. To je prípad viac ako 82% slovenských firiem, podiel českých firiem v tomto hľadisku prekračuje 76%,“ hovorí Petr Ulvr, obchodný manažér spoločnosti Intel pre Českú a Slovenskú republiku. Podobne intuitívny prístup vo firmách prevláda aj v oblasti serverov, kde nevhodnú dĺžku obmeny cyklu štyri roky a viac, prípadne jeho úplnú absenciu vykazuje 84% slovenských respondentov prieskumu (českých takmer 90%).

Niektorí riaditelia IT majú tendenciu odôvodňovať existenciu starých počítačov vo firme slovami: „Však sú stále funkčné.“ V skutočnosti sú ale staré počítače omnoho náročnejšie z hľadiska času aj peňazí – okrem väčšej spotreby, dlhšej doby odozvy, menšej bezpečnosti alebo nemožnosti pracovať súčasne s viacerými programami sú taktiež výrazne poruchovejšie. Podľa globálneho prieskumu spoločnosti Techaisle pre Intel je často lacnejšie staré PC nahradiť ako ho opravovať. Oprava štyri a viac rokov starého PC stojí spoločnosti v priemere 42 hodín, pri zariadeniach mladších ako štyri roky je to už len 21 hodín.

Súvisiacie články

84% firiem na Slovensku (v ČR 66%) v prieskume spoločnosti Intel vykázalo, že priemerná oprava počítača v priestoroch firmy prebehne ešte počas toho istého dňa, keď dôjde k jeho poruche. Naproti tomu v 34% firiem strávi zamestnanec v priemere dlhšie ako dva dni, kým sa k nemu počítač vráti opravený. Pokiaľ nebudeme kalkulovať čas technika strávený pri samotnej oprave a ďalšie náklady s opravou spojené, firma len kvôli strate produktivity zamestnanca vyčíslené jeho priemernou hrubou mzdou príde o takmer 90 EUR.

Najväčšie motivátory pre nákup nových počítačov

Najväčším motivátorom pre nákupu nových počítačov alebo notebookov je pre 86% slovenských (78% českých) CIOs práve väčšia rýchlosť počítača. Nasleduje dobre zabezpečený počítač (73,5%) a dlhšia výdrž na batériu (68,6%).

Zdroj: TS

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.