Tipy | Prispôsobenie vzhľadu uvítacej obrazovky vo Windows

Operačný systém Windows umožňuje zmenu motívu uvítacej obrazovky bez použitia akéhokoľvek prídavného softvéru. Toto nastavenie je však veľmi dobre skryté vo verzii Windows 7. Oveľa ľahšie sa nastavuje v novších systémoch Windows 8 a 10. Pozrime sa najprv na jednoduchší návod na Windows 8 a 10.

Windows 10 za najlepšiu cenu

Windows 8 a 10

Všetko, čo musíte urobiť pre zmenu motívu uvítacej obrazovky je v prípade Windows 10 len prejdenie do ponuky Štart, zvolenie možnosti Nastavenia (Settings), následne nájsť možnosť Prispôsobenie (Personalisation) a nakoniec zvoliť Obrazovka uzamknutia (Lock screen). Vo Windows 8 Nastavenia otvoríte buď zo štartovacej obrazovky alebo pomocou Charms barov. Zbytok je rovnaký ako v prípade Windows 10.

Windows 7

S touto verziou operačného systému je tento proces trošku zložitejší. Je totiž štandardne zablokovaný, čiže si ho každý v prípade záujmu musí znovu aktivovať a my vám ukážeme ako nato.

  • Najprv sa presunieme do ponuky Štart a do vyhľadávania zadáme výraz regedit a potvrdíme klávesou Enter

  • V druhom kroku sa v editore, ktorý nám vyskočí presunieme na adresu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Authentication\LogonUI\Background postupným rozklikávaním daných položiek.

  • V pravom paneli pod súborom Default by ste mali vidieť súbor OEMBackground typu DWORD. Pokiaľ sa tam nenachádza, jednoducho ho vytvoríte kliknutím pravého tlačidla na myške na tento panel a následným zvolením New a DWORD (32 alebo 64 bit záleží na verzii systému). Súbor pomenujte OEMBackground.

  • V ďalšom kroku tento súbor otvorte dvojklikom a prepíšte hodnotu 0 na hodnotu 1 a potvrďte klávesou Enter

Pozor, toto ešte nie je koniec, pretože pokiaľ by ste v tomto momente zmenili vzhľad uvítacej obrazovky, hodnota v súbore OEMBackground by sa opäť zmenila na 0 a celý proces by ste museli opakovať. Pre zaručenie funkčnosti je potrebné upraviť zopár vecí v programe Group Policy Editor, ktorý však je dostupný len pre verziu Windows 7 Professional.

Súvisiacie články
  • Spustíme Group Policy Editor cez ponuku Štart cez vyhľadávanie výrazom gpedit.msc

  • Potom sa musíme preklikať na adresu Computer Configuration\Administrative Templates\System\Logon kde nájdeme možnosť Always use custom login background a dvojklikom ju otvoríme.

  • V okne, ktoré sa následne zobrazí v ľavom hornom rohu zvolíme možnosť Enabled a potvrdíme klávesou Enter

Windows štandardne vyhľadáva obrázky uvítacej obrazovky na nasledujúcej adrese: C:\Windows\System32\oobe\info\backgrounds. Priečinky info a backgrounds však štandardne neexistujú, a tak ich musíte vytvoriť sami. Po ich vytvorení do priečinku backgrounds nakopírujte obrázok, ktorý chcete použiť. Pozor! Obrázok by nesmie byť väčší ako 256 KB a ideálne by mal mať to isté rozlíšenie ako váš monitor.

Do priečinku backgrounds následne nakopírujte želaný obrázok a pomenujte ho backgroundDefault.jpg.

Zmena sa vykoná okamžite a nie je potrebné vykonávať reštart ani nič podobné. Stačí sa odhlásiť alebo zamknúť počítač a uvidíte nové pozadie uvítacej plochy na vlastné oči.

Windows 10 za najlepšiu cenu

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.