Microsoft Virtual Academy – Virtualizace v podání Microsoftu 1.časť

Ďalší z kurzov, ktoré sú dostupné pomocou platformy Microsoft Virtual Academy sprevádza budovaním virtualizovaného datacentra. Primárnu úlohu v kurze zohrávajú virtualizačná platforma Microsoft Hyper-V a nástroj pre správu datacentra System Center Virtual Machine Manager, obidva vo verzii 2012 R2. Prvý modul nás najskôr zoznámi s celkovým obsahom kurzu, predstaví možnosti, ktoré Microsoft v oblasti virtualizácie ponúka a v krátkosti ukáže prierez históriou technológie Hyper-V. Dozvieme sa o limitoch virtualizačnej platformy a nástroji System Center. Nasleduje predstavenie možností Hyper-V z pohľadu nasadenia, a na záver sa pozrieme na prácu so Storage, jednak po teoretickej ale aj po praktickej stránke.

V úvodnom oboznámení sa dozvieme, že celý kurz je členený do dvanástich kapitol, pričom získame stručné informácie, o čom budú konkrétne kapitoly pojednávať. Získame prehľad o základných technológiách použitých pri virtualizovaní a o ich licencovaní. Pripravené sú aj témy ako: škálovateľnosť virtuálneho serveru, správa virtualizovaného prostredia a popis rôznych Virtual Machine Manager architektúr. Navyše nechýba ani porovnanie medzi nástrojmi VMware a Windows Server.

V druhom module sa dozvieme potrebné teoretické informácie o konfigurácii hostiteľov pre technológiu Hyper-V. Získame prehľad o rôznych možnostiach nasadenia Hyper-V, ako aj o konfigurácii a krokoch, ktoré je pred samotným nasadením potrebné vykonať. Nasleduje zoznámenie s nástrojom Virtual Machine Manager a rôznymi nastaveniami, ktoré ponúka, a so správou a integráciou externých dátových úložísk. Na záver sú pripravené informácie o technológii Storage Spaces, funkcii SMB Multichannel, Scale-Out File Server a zabezpečení pomocou nástroja BitLocker.

Súvisiacie články

Posledný modul prvej časti je venovaný praktickým demonštráciam práce s konzolou Server Manager. Dozvieme sa tak krok za krokom o vytváraní Storage Poolov, Storage Spaces, správe File a Hyper-V serverov, technológii iSCSI a rôznych rolách a funkciách serverov.

Kurz Virtualizace v podání Microsoftu nájdete na webovej stránke Microsoft Virtual Academy, kde sú dostupné aj ďalšie sprievodné materiály.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.