MojWindows

Ďalší z kurzov, ktoré sú dostupné pomocou platformy Microsoft Virtual Academy sprevádza budovaním virtualizovaného datacentra. Primárnu úlohu v kurze zohrávajú virtualizačná platforma Microsoft Hyper-V a nástroj pre správu datacentra System Center Virtual Machine Manager, obidva vo verzii 2012 R2. Prvý modul nás najskôr zoznámi s celkovým obsahom kurzu, predstaví možnosti, ktoré Microsoft v oblasti virtualizácie ponúka a v krátkosti ukáže prierez históriou technológie Hyper-V. Dozvieme sa o limitoch virtualizačnej platformy a nástroji System Center. Nasleduje predstavenie možností Hyper-V z pohľadu nasadenia, a na záver sa pozrieme na prácu so Storage, jednak po teoretickej ale aj po praktickej stránke.

MVA VirtualV úvodnom oboznámení sa dozvieme, že celý kurz je členený do dvanástich kapitol, pričom získame stručné informácie, o čom budú konkrétne kapitoly pojednávať. Získame prehľad o základných technológiách použitých pri virtualizovaní a o ich licencovaní. Pripravené sú aj témy ako: škálovateľnosť virtuálneho serveru, správa virtualizovaného prostredia a popis rôznych Virtual Machine Manager architektúr. Navyše nechýba ani porovnanie medzi nástrojmi VMware a Windows Server.

MVA Virtual 1V druhom module sa dozvieme potrebné teoretické informácie o konfigurácii hostiteľov pre technológiu Hyper-V. Získame prehľad o rôznych možnostiach nasadenia Hyper-V, ako aj o konfigurácii a krokoch, ktoré je pred samotným nasadením potrebné vykonať. Nasleduje zoznámenie s nástrojom Virtual Machine Manager a rôznymi nastaveniami, ktoré ponúka, a so správou a integráciou externých dátových úložísk. Na záver sú pripravené informácie o technológii Storage Spaces, funkcii SMB Multichannel, Scale-Out File Server a zabezpečení pomocou nástroja BitLocker.

MVA Virtual 2Posledný modul prvej časti je venovaný praktickým demonštráciam práce s konzolou Server Manager. Dozvieme sa tak krok za krokom o vytváraní Storage Poolov, Storage Spaces, správe File a Hyper-V serverov, technológii iSCSI a rôznych rolách a funkciách serverov.

MVA Virtual 3

Kurz Virtualizace v podání Microsoftu nájdete na webovej stránke Microsoft Virtual Academy, kde sú dostupné aj ďalšie sprievodné materiály.

04.10.2015

+