Najčastejšie otázky ohľadom inovácie na Windows 10

Kedy získam inováciu na Windows 10?

Ak ste si zarezervovali inováciu zdarma, tá je už na ceste. Nakoľko Microsoft chce, aby prechod na Windows 10 bol pre každého záujemcu plynulý, aktualizáciu, ktorá váš systém inovuje distribuuje postupne. Systém vás automaticky upozorní, akonáhle bude pripravený na inováciu. Stav vašej inovácie si môžete skontrolovať pomocou aplikácie Získaj Windows 10. Technologicky zručnejší používatelia nemusia čakať a na aktualizáciu môžu použiť nástroj Media Creation Tool.

Aké sú základné informácie o bezplatnej inovácii?

Microsoft poskytuje bezplatnú inováciu na Windows 10 pre kvalifikované zariadenia s legálnym systémom Windows 7 a Windows 8/8.1. Zariadenia musia byť pripojené na internet a musí v nich byť zapnutá služba Windows Update. Taktiež sa vyžaduje  Windows 7 SP1 alebo Windows 8.1 Update. Ponuka bezplatnej inovácie je platná počas jedného roka od vydania systému, to znamená do 29. júla 2016. Po inovácii budete mať nainštalovanú plnú verziu operačného systému Windows 10. Inovácia vyžaduje, aby systém spĺňal minimálne hardvérové požiadavky systému Windows 10, pričom dostupnosť funkcií nemusí byť pre všetky zariadenia a trhy rovnaká.

Je to skutočne bezplatná inovácia?

Áno, je zadarmo. Ide o úplnú verziu systému Windows, nie skúšobnú ani úvodnú verziu. Táto ponuka je časovo obmedzená. Ak ju chcete využiť, musíte tak urobiť do 29. júla 2016. Po inovácii budete mať v danom zariadení navždy zadarmo nainštalovaný systém Windows 10.

Môžem Windows 10 získať aj v prípade, že moje zariadenie používa Windows XP alebo Windows Vista?

V tomto prípade bohužiaľ nie. Windows 10 si budete musieť zakúpiť v Microsoft Obchode alebo u ďalších predajcov a nainštalovať ho v zariadení, v ktorom používate Windows XP alebo Windows Vista a ktoré spĺňa minimálne požiadavky na používanie Windows 10. Pred inštalovaním Windows 10 budete musieť zálohovať existujúce súbory. Pôjde teda o tzv. čistú inštaláciu. Za verziu Home zaplatíte 139 eur, Pro edícia stojí 279 eur.

Ako môžem inovovať svoje existujúce zariadenie?
1.  Bezplatnú inováciu na Windows 10 si môžete rezervovať prostredníctvom aplikácie Získať Windows 10.
2. Inovujte vtedy, keď dostanete oznámenie o tom, že sa systém Windows 10 stiahol do vášho zariadenia a je pripravený.
3. Vychutnávajte si Windows 10.

Čo je aplikácia Získať Windows 10?
Aplikácia Získať Windows 10 je navrhnutá ako pomôcka na uľahčenie procesu inovácie. Skontroluje kompatibilitu vášho zariadenia a poskytuje informácie o funkciách v rámci systému Windows 10. Okrem toho umožňuje spustiť bezplatnú inováciu na Windows 10. V zariadeniach, v ktorých je nainštalovaný systém Windows 7 alebo Windows 8/8.1 a v ktorých je povolená služba Windows Update, sa táto aplikácia zobrazí automaticky ako ikona systému Windows na paneli úloh vpravo dole na obrazovke.

Prečo nemám aplikáciu Získať Windows 10?
Vo svojom zariadení pravdepodobne nemáte nainštalované aktualizácie. Spustením služby Windows Update a nainštalovaním všetkých dostupných aktualizácií by sa mohol problém odstrániť.

Súvisiacie články

Kedy dostanem oznámenie o inovácii?
Pri rozhodovaní o pripravenosti na inováciu sa kontroluje kompatibilita zariadenia a celkový záujem o Windows 10. Skôr než vám Microsoft odošle oznámenie, na pozadí sa stiahnu potrebné inštalačné súbory. Potom na pracovnej ploche dostanete oznámenie o tom, že môžete inovovať hneď alebo vtedy, keď vám to bude najviac vyhovovať. V prvých týždňoch po spustení inovácie bude obrovský záujem o systém Windows 10, preto je inovácia uskutočňovaná postupne.

Ako dlho potrvá inovácia po tom, ako dostanem oznámenie?
To, ako rýchlo prebehne inovácia, záleží od toho, aké staré máte zariadenie a ako je nakonfigurované. Vo väčšine zariadení prebehne inovácia po stiahnutí súborov približne za hodinu. V starších zariadeniach to môže trvať aj dlhšie, u novších s vysokou výkonnosťou zase prirodzene kratšie.

Prečo som ešte nedostal oznámenie o inovácii?
Inovácia je uskutočňovaná postupne, aby Microsoft zvládol obrovský záujem a uistil sa, že vaše zariadenie je na inováciu pripravené. Oznámenie ste doteraz nedostali možno preto, že Microsoft odstraňuje konkrétny problém s kompatibilitou vášho zariadenia alebo pre množstvo zariadení, v ktorých prebieha inovácia na Windows 10. Oznámenie o inovácii dostanete vtedy, keď bude vaše zariadenie na inováciu pripravené. Stav inovácie môžete kedykoľvek zistiť v aplikácii Získať Windows 10.

Môžem inovovať na Windows 10 aj bez rezervácie?
Podľa mojej skúsenosti áno. Systém Windows 7 som inovoval na „desiatku“ pomocou nástroja Media Creation Tool. Po nainštalovaní bol aktivovaný a fungoval bez jediného problému. Nedostatkom však bolo, že nástroj mi neumožnil zachovanie nainštalovaných programov. Dokumenty a ostatné súbory ale zostali úplne nedotknuté. Rezervácia a aktualizácia pomocou nástroja Získať Windows 10 je odporúčaná práve kvôli overeniu kompatibility programov.

Ktoré vydanie systému Windows získam v rámci tejto bezplatnej inovácie?
Po inovácii budú zachované vaše vydania systému Windows. Windows 7 Home Premium sa napríklad inovuje na Windows 10 Home.

Získam po inovácii všetky funkcie systému Windows 10?
Niektoré funkcie systému Windows 10 si budú vyžadovať modernejší hardvér a nie všetky funkcie a služby sú dostupné v každom zariadení či na každom trhu. Aplikácia Cortana je napríklad na niektorých trhoch nedostupná.

Môžem sa vrátiť k predchádzajúcej verzii systému Windows, ak sa mi Windows 10 nebude pozdávať?
Áno. Mesiac po dokončení inovácie sa vo svojom zariadení budete môcť vrátiť k predchádzajúcej verzii systému Windows. Je to veľmi jednoduché, pozrite si krátky návod.

Môžem po inovácii v mojom počítači preinštalovať Windows 10?
Áno. Po inovovaní na Windows 10 pomocou bezplatnej ponuky na inováciu ho budete môcť v zariadení preinštalovať či vykonať čistú inštaláciu. Na opätovnú aktiváciu v rovnakom zariadení nebudete potrebovať kód Product Key. Ak uskutočníte značné zmeny hardvéru, možno budete musieť kontaktovať podporu zákazníkov, ktorá vám s aktiváciou pomôže. Budete môcť vytvoriť aj vlastné inštalačné médiá, napríklad kľúče USB či DVD, a použiť ich na inováciu svojho zariadenia či preinštalovanie po inovácii.

Bude všetok môj obsah v cloude?
Vaše súbory sa štandardne ukladajú na pevný disk zariadenia. Windows 10 zahŕňa integrovaný prístup k službe OneDrive, ktorá poskytuje bezplatný ukladací priestor v cloude. Táto možnosť je úplne voliteľná, no prináša výhodnú príležitosť dostať sa k osobným súborom odkiaľkoľvek.

Zdroj: Microsoft

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.