Microsoft Virtual Academy : Microsoft Edge – Introducing the New Browser

V tejto prednáške od Microsoftu, ktorá prebehla v rámci tohtoročnej konferencie Build, vám Charles Morris a Sean Lyndersay predstavia webové aplikácie, prierez vývojom internetu, nový prehliadač Microsoft Edge ako aj problémy a nové prístupy pri jeho tvorbe.

Úvod do Microsoft Edge

V úvode prednášky sa pozriete na hlavné aspekty prehliadača. Prednášajúci Charles Morris rozoberie, prečo je Microsoft Edge veľkým pokrokom, a prečo by sa mali vývojári ale aj bežní používatelia o tento prehliadač zaujímať. Pozriete sa na novú webovú stránku, ktorú spoločnosť Microsoft spustila a v rámci ktorej sa môže verejnosť dozvedieť na čom aktuálne vývojári pracujú, ako aj odoslať svoje názory a pripomienky. Nasleduje krátky pohlaď na to, ako sa webové technológie a prehliadače vyvíjali za ostatných dvadsať rokov. Prednášajúci rozoberie problém prechodu na nové technológie verzus nutnosti zachovať podporu tých starých pre firemné prostredie. Dozviete sa aj o tom, že tvorba prehliadača Edge je o fundamentálnych zmenách, ktoré bolo treba vykonať.

Meniace sa prostredie výpočtových technológií

Druhá časť prednášky je o tom, ako sa za posledné roky zmenilo prostredie pre ktoré sa vyvíjaniu aplikácie. Došlo totiž k presunu z klasickej formy PC, myš, klávesnica na multiplatformovú formu. Microsoft Edge nasleduje tento trend, vďaka čomu má poskytnúť jednotný zážitok pri prehliadaní webu z ľubovolného zariadenia ako napr mobily, Xbox alebo aj HoloLens. Užívatelia navyše očakávajú múdrejší, lepši a osobnejší prístup zo strany aplikácii.

Tomuto sa samozrejme nevyhol ani webový prehliadač. Dôležitým faktorom je taktiež forma vstupu akým užívateľ zadáva príkazy – reč, dotyk, gestá, pohyb očí. Na všetko toto musí byť nový prehliadač pripravený. Pre zariadenia je dôležitá aj nízka spotreba energie, bezpečnosť a súkromie. Ku všetkým týmto aspektom sa prednášajúci vyjadrí v tejto časti prednášky. Navyše sa dozviete viac o prístupe k tvorbe, vylepšeniach prehliadača ako aj o tom aká je pre vývojový tím dôležitá spätná odozva od užívateľov.

 

Microsoft Edge – kľúčové funkcie prehliadača

Dozviete sa viac o rôznych funkciách prehliadača Microsoft Edge, a to aj s ich praktickou ukážkou. Ako prvé o personálnej asistentke Cortana, ktorá pomáha robiť veci na webe efektívnejšie a jednoduchšie. Nasleduje ukážka funkcie Zobrazenie na čítanie, ktorá umožňuje čítať text bez zbytočných prvkov, ktoré by čitateľa iba rozptyľovali. Dozviete sa aj o tom, ako si v prehliadači môžete jednoducho robiť poznámky, kresliť, zvýrazňovať a následne zdielať vytvorený obsah.

Sean Lyndersay predstaví aj prepracovanú funkciu Nová karta a prečo je Microsoft Edge dôležitým aspektom operačného systému Windows 10. Prednášajúci poinformuje aj o preložiteľnosti aplikácii pomocou rozhrania Universal Windows Platform, o aktualizáciách, ktoré budú vychádzať častejšie spolu s novými verziami operačného systému Windows 10 a technológiách, ktoré Microsoft Edge zahŕňa.

Súvisiacie články

Microsoft EdgeHTML

V tejto časti prednášky sa dozviete viac o novom engine, na ktorom je Microsoft Edge postavený. Charles Morris sa podelí o svoje myšlienky ohľadom fungovania webového obsahu. Načrtne problémy rozdielnych zážitkov pri prehliadaní rovnakého webového obsahu na rôznych zariadeniach, ako na nich popracovať a zachovať prenositeľnosť funkcií. Čakajú Vás aj informácie o prehliadači Internet Explorer, ktorý bol predchodcom Microsoft Edge. Podstatná čast je venovaná práve zmenám, ktorými prešiel jednak prístup tvorcov ale aj samotný prehliadač Microsoft Edge. Moriss sa vyjadri k dôležitému faktoru, ktorým je spätná odozva od užívateľov a stručne ukáže nové štandardy, ktoré Microsoft Edge podporuje.

Webové aplikácie

Téma pokrýva aspekty ako hybridné aplikácie, nový prístup k tvorbe webových aplikácii, orientovaný práve na ich prenositeľnosť bez nutnosti zmien v kóde. Vylepšovanie zážitku užívateľov pri používaní webových aplikácii, priama upráva a aktualizácia aplikácii bez nutnosti prvotného schválenia aplikáciou Obchod. Ako aj aplikácie postavené na rozhraniach WebView a Open Web App.

Budúcnosť prehliadača Microsoft Edge

V poslednej časti prednášky sa dozviete, čo čaká prehliadač Microsoft Edge v blízkej budúcnosti. Nové štandardy, ktoré bude podporovať, pribudnú rôzne rozšírenia a mnoho ďalšieho. Úplne na záver odpovedajú prednášajúci na rôzne otázky ohľadom tejto prednášky.

Prednášku Microsoft Edge: Introducing the New Browser and Web App Platform for Windows 10 si môžete pozrieť na stránke Microsoft Virtual Academy, kde je dostupná na stiahnutie vrátane PowerPointovej prezentácie.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.