MojWindows

V tejto prednáške od Microsoftu, ktorá prebehla v rámci tohtoročnej konferencie Build, vám Charles Morris a Sean Lyndersay predstavia webové aplikácie, prierez vývojom internetu, nový prehliadač Microsoft Edge ako aj problémy a nové prístupy pri jeho tvorbe.

Úvod do Microsoft Edge

V úvode prednášky sa pozriete na hlavné aspekty prehliadača. Prednášajúci Charles Morris rozoberie, prečo je Microsoft Edge veľkým pokrokom, a prečo by sa mali vývojári ale aj bežní používatelia o tento prehliadač zaujímať. Pozriete sa na novú webovú stránku, ktorú spoločnosť Microsoft spustila a v rámci ktorej sa môže verejnosť dozvedieť na čom aktuálne vývojári pracujú, ako aj odoslať svoje názory a pripomienky. Nasleduje krátky pohlaď na to, ako sa webové technológie a prehliadače vyvíjali za ostatných dvadsať rokov. Prednášajúci rozoberie problém prechodu na nové technológie verzus nutnosti zachovať podporu tých starých pre firemné prostredie. Dozviete sa aj o tom, že tvorba prehliadača Edge je o fundamentálnych zmenách, ktoré bolo treba vykonať.

state of web

Meniace sa prostredie výpočtových technológií

Druhá časť prednášky je o tom, ako sa za posledné roky zmenilo prostredie pre ktoré sa vyvíjaniu aplikácie. Došlo totiž k presunu z klasickej formy PC, myš, klávesnica na multiplatformovú formu. Microsoft Edge nasleduje tento trend, vďaka čomu má poskytnúť jednotný zážitok pri prehliadaní webu z ľubovolného zariadenia ako napr mobily, Xbox alebo aj HoloLens. Užívatelia navyše očakávajú múdrejší, lepši a osobnejší prístup zo strany aplikácii.

Tomuto sa samozrejme nevyhol ani webový prehliadač. Dôležitým faktorom je taktiež forma vstupu akým užívateľ zadáva príkazy – reč, dotyk, gestá, pohyb očí. Na všetko toto musí byť nový prehliadač pripravený. Pre zariadenia je dôležitá aj nízka spotreba energie, bezpečnosť a súkromie. Ku všetkým týmto aspektom sa prednášajúci vyjadrí v tejto časti prednášky. Navyše sa dozviete viac o prístupe k tvorbe, vylepšeniach prehliadača ako aj o tom aká je pre vývojový tím dôležitá spätná odozva od užívateľov.

 world evolving

Microsoft Edge – kľúčové funkcie prehliadača

Dozviete sa viac o rôznych funkciách prehliadača Microsoft Edge, a to aj s ich praktickou ukážkou. Ako prvé o personálnej asistentke Cortana, ktorá pomáha robiť veci na webe efektívnejšie a jednoduchšie. Nasleduje ukážka funkcie Zobrazenie na čítanie, ktorá umožňuje čítať text bez zbytočných prvkov, ktoré by čitateľa iba rozptyľovali. Dozviete sa aj o tom, ako si v prehliadači môžete jednoducho robiť poznámky, kresliť, zvýrazňovať a následne zdielať vytvorený obsah.

Sean Lyndersay predstaví aj prepracovanú funkciu Nová karta a prečo je Microsoft Edge dôležitým aspektom operačného systému Windows 10. Prednášajúci poinformuje aj o preložiteľnosti aplikácii pomocou rozhrania Universal Windows Platform, o aktualizáciách, ktoré budú vychádzať častejšie spolu s novými verziami operačného systému Windows 10 a technológiách, ktoré Microsoft Edge zahŕňa.

same experience

Microsoft EdgeHTML

V tejto časti prednášky sa dozviete viac o novom engine, na ktorom je Microsoft Edge postavený. Charles Morris sa podelí o svoje myšlienky ohľadom fungovania webového obsahu. Načrtne problémy rozdielnych zážitkov pri prehliadaní rovnakého webového obsahu na rôznych zariadeniach, ako na nich popracovať a zachovať prenositeľnosť funkcií. Čakajú Vás aj informácie o prehliadači Internet Explorer, ktorý bol predchodcom Microsoft Edge. Podstatná čast je venovaná práve zmenám, ktorými prešiel jednak prístup tvorcov ale aj samotný prehliadač Microsoft Edge. Moriss sa vyjadri k dôležitému faktoru, ktorým je spätná odozva od užívateľov a stručne ukáže nové štandardy, ktoré Microsoft Edge podporuje.

engine

Webové aplikácie

Téma pokrýva aspekty ako hybridné aplikácie, nový prístup k tvorbe webových aplikácii, orientovaný práve na ich prenositeľnosť bez nutnosti zmien v kóde. Vylepšovanie zážitku užívateľov pri používaní webových aplikácii, priama upráva a aktualizácia aplikácii bez nutnosti prvotného schválenia aplikáciou Obchod. Ako aj aplikácie postavené na rozhraniach WebView a Open Web App.

hosted apps

Budúcnosť prehliadača Microsoft Edge

V poslednej časti prednášky sa dozviete, čo čaká prehliadač Microsoft Edge v blízkej budúcnosti. Nové štandardy, ktoré bude podporovať, pribudnú rôzne rozšírenia a mnoho ďalšieho. Úplne na záver odpovedajú prednášajúci na rôzne otázky ohľadom tejto prednášky.

Prednášku Microsoft Edge: Introducing the New Browser and Web App Platform for Windows 10 si môžete pozrieť na stránke Microsoft Virtual Academy, kde je dostupná na stiahnutie vrátane PowerPointovej prezentácie.

18.08.2015

+