Funkcia Windows Hello dokáže rozoznať aj dvojičky

Microsoft podstatne vylepšil možnosti zabezpečenia účtov v rámci operačného systému Windows 10. Okrem klasického hesla je na prihlasovanie možné využiť otlačky prstov, skener sietnice oka alebo systém rozpoznávania tváre. Portál The Australian sa rozhodol podniknúť sériu veľmi zaujímavých testov. V nich si pozval identické dvojičky za účelom zistiť ako si s nimi funkcia rozpoznávania tváre poradí. Práve kvôli neuveriteľnej podobnosti dvojičiek sa očakávalo, že funkcia Windows Hello ich vyhodnotí ako totožné a umožní im navzájom prístup do účtov.

Test prebiehal tak, že prvá z dvojičiek si vytvorila účet na zariadení Lenovo ThinkPad Yoga 14 s operačným systémom Windows 10 a zabezpečila si ho pomocou systému rozpoznávania tváre. Po tom ako sa uistili, že funkcia Windows Hello ich úspešne identifikovala a prihlásila do systému, sa o prihlásenie do daného účtu pokúsila druhá z dvojičiek. Zo šiestich párov identických dvojičiek funkcia Windows Hello zlyhala iba raz, kedy sa nepodarilo prístup do systému získať ani jednej z dvojičiek.

Systém však neumožnil neopravené prihlásenie ani v jedinom prípade. Test teda preukázal, že Windows Hello funguje bravúrne, nakoľko sa mu podarí rozoznať aj identické dvojičky, no stále má svoje muchy. Windows Hello používa na zabezpečenie asymetricky šifrovací kľúč, ktorý je uložený len na zariadení na ktorom bol vytvorený. Na jej použivanie je však potrebná špeciálna kamera s technológiou RealSense od spoločnosti Intel.

Súvisiacie články

Tá je pritom zložená z troch rôznych typov šošoviek: infračervenej, klasickej a 3D. Softvér následne vytvorí jednotný snímok, ktorý prechádza fotografickou analýzou či teplotnou detekciou. Práve preto nie je možné na prihlásenie použiť fotografiu tváre osoby, ktorá si účet zabezpečila.

Zdroj : theaustralian

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.