MojWindows

Cez digitálny obchod Microsoft Store už viac nebude možné kúpiť elektronické knihy. Microsoft o tom informoval prostredníctvom stránky technickej podpory. V našich končinách táto možnosť síce nebola ponúkaná, no teraz je už úplne jasné, že sa jej vôbec nedočkáme.

Microsoft na margo svojho kroku uviedol, že k nemu pristúpil v rámci modernizácie stratégie pre svoj obchod. Nakoľko zákazníci v júli tohto roka prídu aj o všetky doteraz zakúpené knihy, ako aj tie získané bezplatne, na rad prichádza finančná kompenzácia. Vrátená im bude plná suma za všetky knižné nákupy a predobjednávky.

Práve do júla 2019 je ku knihám ešte možné pristupovať cez prehliadač Microsoft Edge, no potom to celé končí a začne sa s automatickým procesom vrátenia peňazí. Každému zákazníkovi, ktorý si do kníh v digitálnom priestore pred 2. aprílom niečo zaznačil alebo pridal poznámky, bude vyplatené „bolestné“ v podobne 25 dolárového kreditu pre nákupy v Microsoft Store.

V pomerne krátkom čase ide o druhý výraznejší zásah do obsahu ponúkaného cez Microsoft Store. Ešte v roku 2017 došlo k odstráneniu sekcie s hudbou. Vyzerá to tak, že v obidvoch prípadoch za tým stojí nízky záujem zo strany zákazníkov a príliš veľká konkurencia.

Aktuálne sa ale špekuluje, že na odstránení kníh sa podpísal aj prechod na novú generáciu prehliadača Microsoft Edge, ktorý bol doteraz úzko prepojený s operačným systémom, kde od aktualizácie Creators Update plnil aj úlohu čítačky elektronických kníh. Prechodom na nové jadro z projektu Chromium vraj Edge príde o svoje prepojenie s doteraz používanou knižnou infraštruktúrou, a pre jej opätovnú implementáciu neexistujú dostatočné dôvody – dostatok používateľov.

Náš tip
Rýchly pohľad na nový Microsoft Edge
03.04.2019
Zdroj: Microsoft, Zdnet

+