MojWindows

Microsoft už dlhšiu dobu pracuje na novej verzii svojho prehliadača Microsoft Edge, ktorú stavia na jadre z projektu Chromium. Už dlhšiu dobu avizuje, že čoskoro sa používatelia dočkajú prvej oficiálnej „ochutnávky“ toho, ako bude nový prehliadač vyzerať a hoci sa tak zatiaľ nestalo, na internet už prenikla jedna z testovacích verzií s označením 75.0.107.0. Nová generácia prehliadača sa vďaka tomu dá vyskúšať aspoň neoficiálnou cestou.

Napriek tomu, že ide o jednu z prvotých, a teda nedokončených, verzií, prehliadač sa už teraz používa veľmi pohodlne a prekvapuje aj svojou svižnosťou pri načítavaní webových stránok. Citeľné vylepšenia naznačujú aj benchmarky. V benchmarku Octane 2.0 na totožnom zariadení totiž už teraz dosahuje v porovnaní so súčasnou verziou Microsoft Edge badateľne lepšie skóre – 43108 vs 31724.

Naďalej platí to, čo uvádzali už prvotné informácie – Chrome a nový Edge  síce sú si blízke, no Microsoft si prehliadač prispôsobuje a odlišuje tak, aby odrážal skutočnosť, že patrí  práve pod jeho krídla.

Dôverne známa je napríklad úvodná obrazovka zobrazovaná pri spustení prehliadača, no aj jej rozloženie sa dá upravovať lepšie, než je tomu v aktuálne dostupnej verzii prehliadača. Na identitu ku ktorej sa Edge hlási stále upozorňuje logo Microsoft, a novinka sa celkovo ponáša na svoju doterajšiu verziu.

Veľmi jednoducho a priateľsky je vyriešený prenos používateľských dát z iných prehliadačov. Okno s touto možnosťou sa zobrazí pri prvom spustení prehliadača, a okrem iného umožňuje aj nastavenie vzhľadu spomínanej domovskej obrazovky. Samozrejmosťou je prepojenie na konto Microsoft, namiesto  od Googlu, podpora viacerých profilov a vydarený správca hesiel.

Nakoľko ale obidva prehliadače vychádzajú z rovnakých základov, určitej podobnosti sa zatiaľ nevyhýbajú, takýmto príkladom je ikona používateľského konta umiestnená vedľa adresného riadku či nastavenia aplikácie, hoci tie sa tiež snažia priblížiť k prostrediu Windows 10. Prítomná je aj podpora pre takzvané progresívne webové aplikácie (PWA).

Web v režime aplikácie

Veľmi podobne sa pracuje aj s rozšíreniami. Tie sa aktuálne stále pridávajú prostredníctvom obchodu Microsoft Store, no ten je priamo integrovaný do prehliadača a nedochádza teda k presmerovaniu do ďalšieho samostatného okna.

Priamo v nastaveniach je ale možné povoliť aj inštaláciu rozšírení z iných obchodov. Ísť by pritom malo hlavne o internetový obchod pre Chrome, odkiaľ je už v „uniknutej“ testovacej verzii možné pridávať rozšírenia. Nedostatkom rôznych doplnkov tak nová generácia Microsoft Edge rozhodne trpieť nebude.

K dispozícii je skutočne raná verzia aplikácie, preto tú niektoré veci citeľne chýbajú. Už samotný dizajn je pomerne „suchý“, bez prvkov „Fluent Design“, na ktorých si Microsoft v ostatnej dobe veľmi zakladá.

Aktuálne chýbajú aj možnosti pre prácu s „digitálnym atramentom“ pre kreslenie a značenie na stránkach, režim čítačky, ako aj funkcia pre odkladanie otvorených stránok na neskorší prístup. Opäť ide o niečo, čím sa súčasný Edge chváli. Na druhej strane, prítomné sú už základy pre „tmavý režim“, aj keď zatiaľ sa dá zapínať len cez príznaky „flags“. Je však veľmi pravdepodobné, že tieto prvky budú vo finálnej verzii implementované.

Zatiaľ stále nie je známe, kedy presne bude nový Edge oficiálne dostupný v rámci verejného testovania, no všetky skutočnosti poukazujú na to, že stať by sa to malo už čoskoro.

25.03.2019

+