MojWindows

Najnovšia verzia Windows 10, teda tá s Októbrovou aktualizáciou, sa momentálne nachádza na približne 12,4% počítačov s Windows 10. Aspoň tak to uvádzajú najnovšie štatistiky spoločnosti AdDuplex.

Pred mesiacom to bolo 6,6%, takže počet inštalácií sa síce medzimesačne zdvojnásobil, no napriek tomu je v porovnaní s typickým nástupom nových verzií Windows 10 neobvykle nízky. Má to ale svoje odôvodnenie.

Aktualizáciu sprevádzalo pri jej vydaní viacero problémov, pričom ten najvážnejší spôsoboval, že niekoľko používateľov prišlo o časť svojich dát, na čo Microsoft musel reagovať jej dočasným stiahnutím z obehu.

Po viacerých úpravách bola opätovne sprístupnená až v polovici novembra, no stále sa úzko monitoroval jej stav a uvoľňovaná bola pozvoľna. Širšej distribúcie sa dočkala až v decembri, kedy bola dostupná každému, kto ju manuálne vyhľadal cez sekciu Windows Update. Ani do toho sa ale používatelia príliš nehrnuli.

Po tom, čo sa vyhodnotilo, že aktualizácia sa nachádza v dobrej kondícií a riziko potenciálnych problémov je minimálne, Microsoft od 16. januára spustil automatickú distribúciu. Odvtedy ale ešte zjavne nedošlo k výraznejšiemu šíreniu. Aj tieto faktory, spojené s nedôverou, sa výraznejším spôsobom podpísali na súčasnom počte aktívnych používateľov a pomalšom nástupe novinky.

Štatistiky AdDuplex uvádzajú, že najrozšírenejšia verzia medzi Windows 10 je April 2018 Update s podielom 80,2%. Druhá priečka patrí October 2018 Update s podielom 12,4%, tretiu priečku si uchmatla verzia Fall Creators Update s podielom 4% a štvorku uzatvára Creators Update, ktorá má podiel 1,4%.

Náš tip
Tŕnim posiata cesta za “Októbrovou” aktualizáciou
31.01.2019
Zdroj: AdDuplex

+