MojWindows

Programátori pilne pracujú na ďalšej veľkej aktualizácii pre Windows 10, ktorá je plánovaná na jar tohto roka a zatiaľ ju poznáme len pod pracovným názvom „19H1“. Jej súčasťou bude samozrejme množstvo nových funkcií a možností, no aj menších vylepšení.

Postupne sa o nich dozvedáme čoraz viac, najmä vďaka testovacím verziám zverejňovaným prostredníctvom iniciatívy Windows Insider. Aj v rámci používania najnovšej testovacej verzie, respektíve zostavenia s označením 18309, si používatelia mohli všimnúť dvojicu zaujímavých vylepšení.

SMSky namiesto hesla

Prvým je prihlasovanie do Windows 10 cez Microsoft konto bez klasického hesla. To síce bolo čiastočne možné už teraz, napríklad využitím odtlačkov, „skenu“ tváre, obrázkového hesla či PIN kódu, no v každom z popísaných prípadov muselo byť k účtu pridelené aj klasické heslo. Nová možnosť, postavená na overovaní totožnosti prostredníctvom SMS kódov, to ale mení.

V praxi by to malo vyzerať približne tak, že účet bude viazaný čisto na telefónne číslo, kam budú doručované správy s vygenerovaným kódom. Telefónne číslo pritom slúži ako priama náhrada prihlasovacieho mena, doručený kód zase nahrádza heslo. Po prihlásení týmto spôsobom je následne možné pridať dodatočné spôsoby overovania totožnosti, bez nutnosti siahnuť po klasickom hesle.

Novinka zatiaľ prechádza testovaním, no vzhľadom na to, že Microsoft v tejto súvislosti píše o svojej snahe eliminovať klasické heslá pri zachovaní vysokej úrovne bezpečnosti, to vyzerá tak, že na jar už pôjde o bežnú vec.

Pozastavenie aktualizácií pre Windows 10 Home

Druhým, o niečo atraktívnejším, vylepšením má byť väčšia kontrola nad inštaláciou aktualizácií pre Windows 10 v edícii Home. Pokiaľ nedôjde k zmene, tak sa domáci používatelia konečne dočkajú oficiálnej a priamočiarej cesty ako dočasne odložiť inštaláciu systémových aktualizácií.

Priamo v systémových nastaveniach pre službu Windows Update má pribudnúť prosté tlačidlo „Pozastaviť aktualizácie“, podobné tomu, ktoré dnes poznáme z edície Windows 10 Pro. Nateraz to ale vyzerá tak, že pôjde o menšie víťazstvo. Zatiaľ čo „profi edícia“ umožňuje aktualizácie odložiť až o 35 dní, v popise z Windows 10 Home figuruje len 7-dňový odklad.

Po uplynutí „doby pozastavenia“ je podľa dostupných informácií navyše nutné nainštalovať všetky, v tom čase, dostupné aktualizácie. Až následne má používateľ možnosť automatické aktualizácie opätovne pozastaviť. Hoci ide skôr len o čiastkové riešenie, aj táto možnosť používateľov určite poteší a do značnej miery im pomôže.

Týždeň vo väčšine prípadov predstavuje dostatok času na to, aby Microsoft vydal opravy najvážnejších problémov, ktoré sa v predošlej aktualizácii mohli objaviť. Navyše, pokiaľ by to bolo skutočne nutné, v kombinácii s neoficiálnymi riešeniami, sa dá doba odkladu pekne predĺžiť.

07.01.2019
Zdroj: WindowsLatest

+