MojWindows

Panos Panay v rozhovore pre Independent prezradil, že hardvérové produkty Surface majú pevnú pozíciu v aktuálnej stratégii Microsoftu. Napriek kostrbatému začiatku sa dnes tešia značnej popularite, najmä v USA, kde sa firme vďaka nim dokonca podarilo prehupnúť medzi päťku najväčších výrobcov počítačov.

To, čo bolo pred rokmi ešte nemysliteľné, sa pomaly mení na realitu. Firma, ktorá je najznámejšia vďaka svojmu pôsobeniu na poli softvéru, si postupne ukrajuje čoraz väčší kus „hardvérového koláča“.

Je preto celkom logické, že do rodiny Surface budú naďalej investované nemalé zdroje. Panay bez najmenšieho zaváhania potvrdil, že Surface nikam neodchádza a súčasťou trhu bude ešte poriadne dlhú dobu. Zdôraznil tým, že nejde len o nejaký dočasný „výstrelok“.

„Nejde len o kľúčovú časť našej stratégie a centrum našej pozornosti, je to aj kľúčová časť toho, ako vytvárame produkty. Je dôležité, aby toto zaznelo. Je pre mňa dôležité, aby som to povedal,” uviedol v rozhovore Panay.

Priznal však, že nie každý produkt, do ktorého sa Microsoft pustí, dopadne podľa predstáv. Príkladom je biznis so smartfónmi, no aj z tohto neúspechu vzišlo množstvo ponaučení pre budúcnosť.

Bez toho, aby v rozhovore prezradil bližšie podrobnosti, avizoval, že výskum a vývoj zariadení nového typu a kategórií neustále prebieha. V blízkej budúcnosti sa teda môžeme tešiť na nové, spočiatku možno trochu neštandardné, hardvérové produkty.

Takto vyzeral „prototyp“ prvého produktu Surface. V skutočnosti nejde o fungujúce zariadenie, ale o kúsky plastu, kartónu a lepiacej pásky. Toto prvotné stelesnenie niekdajšej vízie má už sedem rokov.

Webové kamery Surface?

Vyzerá to tak, že za vyhlásením o nových hardvérových príležitostiach sa skrývajú existujúce plány, na základe ktorých v „redmondskej kuchyni“ už teraz vznikajú reálne produkty.

Už počas minulého roka sme mohli pozorovať určitú expanziu. Rozširovanie obzorov bolo materializované do slúchadiel Surface Headphones a nedávne informácie prezrádzajú, že ďalším produktom v poradí by mali byť webkamery s vysokým rozlíšením.

Panay to naznačoval už pri predstavení Surface Hub 2, kde prítomnú webovú kameru označil za niečo, čo môže firmu inšpirovať pre budúcnosť. S informáciami o tom, že táto potenciálna možnosť nabrala reálne kontúry vyrukoval koncom decembra portál Thurrot.

Ten bližšie uvádza, že ísť by malo o celú rodinu so zameraním na 4K rozlíšenie a autentifikačné možnosti Windows Hello. Pripravované majú byť ekvivalenty pre biznis prostredia aj pre domáceho používateľa.

Produkty vyvíjané pod kódovým označením „Bari“ majú pracovať so zariadeniami, kde je prítomný Windows 10, ale aj s konzolou Xbox One. V obidvoch prípadoch má fungovať možnosť pre bezpečné prihlásenie používateľa tým, že kamera zosníma jeho tvár. Bližšie informácie sa vraj dozvieme už počas tohto roka.

+