MojWindows

Služba Microsoft 365 bola pred rokom predstavená ako ucelené riešenie pre firmy a školy. V rámci jedného predplatného získajú operačný systém Windows 10, kancelársky balík Office 365 a sadu nástrojov Enterprise Mobility + Security pre správu a zabezpečenie.

Teraz to ale vyzerá tak, že podobné riešenie by v dohľadnej dobe mohlo byť ponúkané aj bežnému spotrebiteľovi. Aspoň to naznačujú informácie z pracovnej ponuky, ktorú nedávno zverejnila spoločnosť Microsoft.

Prostredníctvom nej hľadala vhodného kandidáta na pozíciu produktového manažéra pre službu Microsoft 365 Consumer. Podrobnosti o možnej novinke nateraz nie sú známe. Navyše v samotnom inzeráte sa uvádzalo, že Microsoft hľadá ľudí, ktorí budú novú službu tvoriť a presadzovať na trhu.

Špekuluje sa však, čo by mohlo byť obsahom takého predplatného. Predpokladaná sa kombinácia operačného systému Windows 10 s balíkom Office 365 a Skype. K tomu by mohli byť pridané dodatočné služby súvisiace s Cortanou, vyhľadávačom Bing či službami Outlook a Microsoft To-Do.

Veľký otáznik pritom visí nad možnou cenovou politikou i nad tým, či Windows 10 bude skutočne v predplatnom zahrnutý. Väčšina používateľov totiž licenciu získala buď pri bezplatnom prechode z Windows 7/8 alebo rovno pri kúpe nového zariadenia.

Ako jednom z možných riešení tejto situácie sa na prvý pohľad javí zahrnutie prechodu z Windows 10 Home na Windows 10 Pro, aj to by ale malo viacero úskalí.

V každom prípade, predať bežnému používateľovi podobnú službu bude určite poriadne náročné. Na to, aby ho oslovila, musí ponúkať niečo skutočne lákavé – poriadnu protihodnotu.

Momentálne sa všetko okolo  Microsoft 365 Consumer nachádza v štádiu špekulácií, a tak to  zostane až do momentu, kedy Microsoft službu oficiálne ohlási.

Náš tip
Štyri novinky v Microsoft 365, ktoré vám pomôžu s tímovou prácou

Doplnené 21.1.2019

To, že by sa služba Microsoft 365 čoskoro mohla rozšíriť aj medzi bežných používateľov naznačil počas stretnutia s novinármi šéf spoločnosti Microsoft, Satya Nadella. Došlo k tomu približne mesiac po tom, ako sa objavili prvotné náznaky – spomínané v pôvodnom texte.

Nadella prehlásil, že Microsoft v ostatnom čase zvýšenú pozornosť venuje firemnému segmentu a bežných domácich používateľov tak trochu zanedbáva, no je plne zaviazaný zmeniť to.

V tejto súvislosti ďalej priznal, že firma sa snažila pokryť úplne každú kategóriu, čo skončilo aj viacerými neúspechmi. Preto si teraz obozretnejšie vyberá, čo ponúkne firmám, a čo domácim používateľom.

Bez toho, aby čokoľvek konkretizoval, sa celkom jasne vyjadril, že balík Microsoft 365 bude dostupný aj vo verzii pre bežného používateľa.

To, čo robíme so službou Office 365 alebo to, čo čoskoro prezradíme, ako napríklad predplatné Microsoft 365 pre domácich spotrebiteľov, to všetko je postavené ako spotrebiteľské produkty.

Podrobnosti sa dozvieme vraj už čoskoro.

21.01.2019
Zdroj: ZDnet, TheVerge

+