MojWindows

Mozilla sa v ostatnej dobe poriadne rozhýbala. Najskôr sa objavili informácie, že prehliadač Firefox bude upozornenia zobrazovať priamo v Centre akcií, následne v rovnakom duchu prisľúbila upraviť poštového klienta Thunderbird a okrem toho všetkého, začala s aktívnou úpravou Firefoxu priamo pre platformu ARM64.

Podľa dostupných informácií ide vôbec o prvý prehliadač tretej strany, ktorý bude natívne podporovaný vo Windows 10 pre ARM. Pozitívom tejto správy je to, že pri používaní Firefoxu na takzvaných „Always Connected“ počítačoch už nebude nutné využívať emuláciu.

Vďaka nej je síce možné spúšťať väčšinu tradičných aplikácií, no svoju daň si to vyberá na používateľskom zážitku, ktorému táto „dodatočná hardvérová réžia“ podkopáva nohy. Windows 10 pre ARM teraz získal aplikáciu vytvorenú priamo pre seba a jej používanie by preto malo byť podstatne svižnejšie, než doteraz.

Má to ale menší zádrheľ. Firefox pre ARM je dostupný vo verzii Nightly, čo je nestabilné zostavenie určené na testovanie a vývoj. Zatiaľ ešte nejde o oficiálne vydanie prvej stabilnej verzie.

Mozilla navyše upozorňuje, že v tomto prípade treba byť obzvlášť obozretný, nakoľko dostupné sú nateraz len rané verzie, ktoré neprešli ani automatizovaným testovaním. Zaručene sa preto objavia nejaké problémy. Tie môžu používatelia nahlásiť a pomôcť tak prácam na finálnej verzii, určenej už pre každodenné používanie.

Windows 10 ARM obmedzenia

Mimochodom natívnu verziu pre ARM v nejakej podobe dostane aj najpopulárnejší Chrome. V akom stave sa nachádzajú práce zatiaľ nebolo špecifikované. Zástupca spoločnosti Qualcomm koncom októbra prezradil len toľko, že sa na tom pracuje a výsledok by sme mali vidieť pravdepodobne niekedy v druhej polovici tohto roka.

Na zdrojovom kóde sa podieľajú aj programátori z Microsoftu, čo má celkom logiku. Spojením čipov od Qualcommu a softvéru z dielne Microsoftu odštartoval pozvoľný nástup „Always Connected“ počítačov. Duo teraz aktívne pracuje na tom, aby tomuto projektu vytvorili čo najlepšie zázemie pre úspech.

+